Úti patika

Főleg egzotikus tájakon, de a közelebbi desztinációkon is akadhatnak olyan helyzetek, amikor lebetegszünk, kisebb balesetet szenvedünk vagy megcsíp egy ismeretlen élőlény. A kevésbé súlyos esetekre felkészülve a túra előtt össze kell állítanunk egy úti patikát, amely a legfontosabb gyógyszereket tartalmazza.

 

Mit tartalmazzon mindenképpen ez az úti patika?

  1. Fájdalom- és lázcsillapítót
  2. Sebtapaszt, gézt, bármilyen sebkötöző anyagot
  3. Ollót, kést, bármilyen pengét
  4. Fertőtlenítőt
  5. Tablettákat, kenőcsöket leégésre és rovarcsípésre
  6. Hasmenés elleni gyógyszert és hashajtót
  7. Úti betegség elleni gyógyszert (hányinger-csillapítót)
  8. Rovarriasztót
  9. Görcsoldót
  10. Naptejet, napolajat

Ezeken felül a saját egészségügyi állapotunknak megfelelően hozzáadhatunk még kalciumtablettákat, allergia ellenes gyógyszereket vagy bármit, amiről tudjuk, hogy szükségünk lesz rá. Szemcseppet és orrcseppet is érdemes vinni magunkkal, sőt, egy lázmérő is hasznos lehet. Azok, akik krónikus, egyedi betegségekben szenvednek, jó, ha hagynak valamiféle (mindenki által érthető) utasítást arra az esetre, ha a betegségből kifolyólag történne velük valami, hogy a helyiek is tudjanak rajtuk segíteni.

A vámon csak korlátozott mennyiségű gyógyszeradagot szabad átvinni – annyi gyógyszer a megengedett, amely a kint tartózkodásra elegendő. Egyéb esetben mindenkori hatályos vámszabályok szerinti igazolást kell vinni, amelyről a gyógyszertárakban, az utazási irodákban és a vámhatóságon is lehet érdeklődni.

Forrás: Czibulka Zoltán – Mit érdemes tudni utazás előtt