Új sírkamrát találtak a Királyok Völgyében

Egy svájci régészcsapat új sírkamrára lelt az egyiptomi Királyok Völgyében. Ámon-Ré papnőjének szarkofágját rejtő járatok mélyén kincseket érő ókori tárgyakat találtak.

Egy svájci régészeti expedíció egyedülálló felfedezésre bukkant a Királyok Völgyében: ráleltek Ámon-Ré napisten egyik papnőjének és dalnokának sírkamrájára, amelyben kincset érő ókori tárgyakat is találtak.

A régészek III. Tuthmosis fáraó sírkamráját keresik, és egy rutinműveletnek számító tisztogatás során találták meg a papnő kincsekkel borított sírkamráját. A kamrában egy fából készült, feketére festett és hieroglifákkal díszített szarkofágot és egy fa sztélét is találtak.

A kutatók megállapították, hogy a sírkamra a XX. dinasztia korára vezethető vissza, és egy Ámon-Ré papnőhöz tartozik. Ámon az egyik legrégebbi egyiptomi isten, kultusza Thébában virágzott. Ámon a XVIII. dinasztia korára főistenné vált az egész birodalomban – a karnaki templom ekkor vált az egyiptomi vallás központjává. kultuszának előretörésével összeolvadt az addig különálló Ré napistennel, elnevezése ekkor Ámon-Ré lett.

Kultusza és így papságának ereje ekkor hágott a tetőfokára, az egész birodalomban igen nagy népszerűségnek örvendett, olyannyira, hogy az Ámon-papság sokszor nagyobb hatalmat képviselt a fáraónál is. Ámon-Rének gazdag papnői is voltak, a svájci régészek most az egyik ilyen méltóság sírkamráját találhatták meg. Az Ámon-Ré papság hatalmát csak Ehnaton fáraónak sikerült rövid időre megdöntenie.

A svájci kutatók most azon dolgoznak, hogy a sírkamra minél nagyobb részét megtisztítsák.

Forrás: Ahram Online