- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Végigsétálni a Himalája hegyláncain

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-01-16 @ 12:58 In Adventure | No Comments

Két híres nepáli serpa elindult, hogy megmássza a Nagy Himalája Ösvényt (Great Himalaya Trail), amely az egyik legnehezebb, legmagasabb és leghosszabb hegymászóút a világon. Expedíciójukkal a klímaváltozás okozta problémákra hívják fel a figyelmet.

Apa Serpa és Dawa Steven Serpa tegnap kezdték meg utazásukat a Nagy Himalája Ösvényen, amely a leghosszabb hegymászóút a világon, körülbelül1700 kilométerhosszan kanyarog a Himalája sziklái között. A kaland során azonban mégsem a kilométerek, hanem a magasság lesz az igazi kihívás, hiszen az út legmagasabb pontja több mint 5700 méteres. A két serpának azonban ez sem jelent akadályt, ugyanis mindegyikük többször megmászta már a Mount Everestet is – sőt, Apa Serpa tartja a rekordot azzal, hogy már huszonegyszer feljutott a Föld legmagasabb hegyének tetejére.

[1]

A serpák útjukkal a klímaváltozás Himalájára veszélyes hatásaira szeretnének rávilágítani. Bolygónk felmelegedésével a hegyvonulat gleccserei drámai módon visszahúzódtak, így az itt élő embereknek gyakran minden nap hosszú órákat kell gyalogolniuk ahhoz, hogy vízhez jussanak.

[2]

Az úttal az Ösvény hiányos infrastruktúrájára is fel akarják hívni az emberek figyelmét – a GHT ugyanis nemrég nyílt meg, már most sok érdeklődőt vonz, az őket támogató infrastruktúra azonban még nincs rendesen kiépítve az útvonal mentén.

Apa Serpa és Dawa Steven Serpa úgy tervezik, hogy nagyjából 120 nap alatt teljesítik az Ösvény 1700 kilométerét.

Forrás: gadling.com


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/01/16/vegigsetalni-a-himalaja-hegylancain/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/01/trail.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/01/Dole+Everest+Robin+Boustead.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.