Pókhálóból páncél

Amerikai tudósoknak sikerült kifejleszteniük egy módszert, amellyel a rendkívül erős pókháló anyagát felhasználhatják védelmi célokra. A terv az, hogy az Egyesült Államok bűnüldözési szerveinek embereit pókháló-páncéllal szereljék fel.

A hagyományos golyóálló mellények nehezek és akadályozzák az emberi mozgást. Elnyelik a golyók és repeszek keltette energiát, a könnyebb fajták azonban csupán szétszórják azt nagyobb területre, hogy ne egy apró pontra koncentrálódjon. A rendőrök és egyéb bűnüldöző szervezetek emberei gyakran panaszkodnak arra, hogy a mellény gátolja őket a mozgásban, így sokszor többet árt, mint használ.

A pókhálóról már jó ideje tudjuk, hogy fantasztikus tulajdonságokkal rendelkezik: ötször erősebb anyagú, mint az acél, és háromszor rugalmasabb, mint a mellényekben használt kevlár. A pókember-páncél azonban csupán elérhetetlen álomnak bizonyult – egészen idáig.

A kutatók alaposan megvizsgálták a kéregpókok hálójának anyagát. Arra jutottak, hogy két főbb összetevője van: a pók alhasában keletkező, ragacsos gél és az erős szál, amely akkor szilárdul meg, ha a gél levegővel érintkezik. A pókháló természetesen képes hatalmas energiát elnyelni. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ugyanaz, ami a pókselyem rugalmasságát adja, hasznos lehet a golyóálló mellények energiaelnyelésének fejlesztésében. A különleges mellény létrehozása azonban számos akadályba ütközött. Nem tudták például, hogy milyen egy ideális pókselyem pontos összetétele, valamint azt sem, hogy honnan szereznek majd a tömeggyártásra elegendő fehérjét.

Sokáig a világ egyik leghalálosabb pókjára, a fekete özvegyre koncentráltak, amelynek bizonyítottan sokkal erősebb pókselyme van, mint a hagyományos kevlárnak, de sokkal könnyebb és rugalmasabb. A fekete özvegyek háziasítása azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezek a pókok ugyanis hajlamosak egymás ellen fordulni, és kivégezni a másikat, mielőtt az elegendő pókselymet termelne.

2007-ben a Kaliforniai Egyetem kutatói bejelentették, hogy sikeresen beazonosították a pókselyem alkotóelemeit, és befecskendezték őket egy paradicsompalántába abban a reményben, hogy a paradicsom magjai majd pókselyemhez hasonló állománnyal rendelkeznek majd. De nem jártak sikerrel, mint ahogyan befuccsolt a kísérlet haszonnövények, élesztőgombák, sőt, egy kecske esetében is.

Ekkor léptek be a képbe a selyemhernyók. Már bebizonyították, hogy az emberi gondozásban tökéletesen képesek fennmaradni, és néhány nap alatt több kilométernyi selymet termelnek.

Thaiföldön 1999-ben jelentették be a Rajamangala Technológiai Intézet kutatói, hogy sikeresen létrehoztak egy hernyóselyemből készült golyóálló mellényt. A kísérletek bebizonyították, hogy ennek a hagyományos, olcsó selyemnek 16 rétege megállít egy 9 milliméteres golyót, valamint védelmet nyújt puskalövés és 22 kaliberes kézifegyver ellen is.

A legújabb fejlesztést a Wyomingi Egyetem kutatói hozták létre, akiknek sikerült úgy génmódosítaniuk a selyemhernyókat, hogy félig hernyó-, félig pókselymet hozzanak létre, amely van olyan erős, mint a nyolclábúak hálója. Ennél már csak az volna nagyobb áttörés, ha sikerülne a hernyókat kéregpókokkal keresztezni, amelynek selyme tízszer erősebb, mint a kevlár. Ezt a selymet rengeteg más helyen is fel lehetne használni: az ejtőernyőktől, a biológiailag lebomló halászhálókon át a vontatókötelekig bárhol.

Forrás: DiscoveryNews

Fotó: puliarf