Az amerikaiak szabotálták az oroszok Mars-szondáját?

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség a napokban azt nyilatkozta, hogy – akarva vagy akaratlanul – az amerikai radarok okozhatták a Phobos-Grunt űrszonda meghibásodását. A szonda becsapódásáról még mindig nem adtak ki semmiféle hivatalos közleményt.

Mintha egy James Bond-film nyitójelenetét néznénk: az orosz űrközpontban a kutatók tanácstalanul nézik, ahogy az ígéretesen induló Phobos-Grunt Mars-szonda (a Csendes- vagy az Atlanti-) óceánba zuhan. Aztán eszükbe jut régi hidegháborús ellenfelük és annak Földünk körül keringő radarjai… Vágókép, egy kopasz ember egy fehér macskát simogat, ördögi nevetést hallat, aztán megjelenik a jól ismert 007-es főcím.

A történet második felét csak a hatás kedvéért tettük hozzá, az első rész viszont nagy valószínűség szerint így történt: a Roszkoszmosz vezetősége ugyanis az elmúlt néhány napban azt a véleményét fogalmazta meg (és hangoztatta minden médiumon keresztül), hogy könnyen lehet: egy amerikai műhold, szándékosan vagy véletlenül, tönkretette a Phobos-Grunt vezérlőrendszerét. Az amerikaiak tehetnek az orosz Mars-expedíció sikertelenségéről.

A Phobos-Grunt szonda becsapódását a mai napig némi homály fedi – kétféle verzió él ugyanis azzal kapcsolatban, hogy darabjai hová csapódtak be vasárnap este. Az előzetes számítások az Atlanti-óceán környékére becsülték a becsapódási helyet, ahová az Orosz Föderáció Budapesti Nagykövetsége szerint végül valóban becsapódott, darabjai pedig Spanyolország és Észak-Afrika felé estek. Az orosz hírügynökség értesülései alapján azonban már korábban a Csendes-óceán vizébe hullott. Az űrügynökség a mai napig nem adott ki hivatalos értesítést arról, valójában mi is történt vasárnap este.

Nyilatkoznak viszont arról, hogy szerintük mi lehetett a Phobos-Grunt meghibásodásának fő oka: egy amerikai műhold sugárzása megzavarta az űrszondát, ezért nem tudtak kapcsolatba lépni vele a Földről. Jurij Koptev, az Állami Technológiai Intézmény tudományos bizottságának vezetője azt nyilatkozta: „az elméletet többször tesztelni fogjuk egy Phobos-Grunthoz hasonló eszközön, amelyet amerikai radarok expozíciójának megfelelő sugárzásnak teszünk ki”.  Az oroszok egy amerikai aszteroidakövető radarra gyanakodnak, állításukat pedig azzal támasztják alá, hogy a Phobos-Grunt csak akkor érzékelt problémákat, amikor a nyugati féltekéhez ért.

„Az orosz űrbalesetek nagy része az 1990-es évek rossz időszakára vezethető vissza, amikor nem volt elég pénz az expedíciók rendes finanszírozására” – nyilatkozta Dimitrij Rogozin miniszterelnök helyettes. –„De ha megerősítést nyer az az elképzelésünk, miszerint a Mars-expedíció idegen beavatkozás miatt fulladt kudarcba, más következtetésekre jutunk.”

„Nem akarunk hibáztatni senkit, de vannak olyan űrszondák ellen is használható nagyon erős eszközök, amelyeknek befolyását nem zárhatjuk ki” – nyilatkozta Vlagyimir Popovkin, a Roszkoszmosz elnöke.

Az oroszok korábban üzemzavarra gyanakodtak, de ezt kizárták, amikor a szonda napelemei tölteni kezdtek. Utána úgy gondolták, rövidzárlat lehet a probléma.

Az amerikaiak azzal védekeznek, hogy még ha a sugárzás meg is béníthatta a Phobos-Grunt műszereit, az oroszoknak ezt előre kellett tudniuk, és együttműködhettek volna az amerikai illetékesekkel abban, hogy a sugárzást kapcsolják ki, amikor az űrszonda a közelébe ér. Sőt, az űrügynökség felkészülhetett volna az eshetőségre és jobb védelemmel láthatták volna el a Phobos-Grunt vezérlőegységét.

Forrás: Discovery News, Yahoo News