Zagyva menti ökotúra

A Jászság hazánk egyik leggyönyörűbb környéke. Bár ma már területének 80%-át művelik, nyomokban még mindig fellelhetőek a gyönyörű természeti adottságai a a szántók között, illetve a Zagyva és a Tarna árterén. A jászság.hu weboldal összeállításában most egy zagyvai ökotúrát mutatunk be.

 

1. Jászberény – Jászfelsőszentgyörgy (Zagyva menti Természetvédelmi Terület)

A Jászberényt Jászfelsőszentgyörggyel összekötő műútról északi irányban leágazó földutakon néhány száz métert haladva elérjük a védett Zagyva-szakaszt. Zagyvamenti Természetvédelmi Terület111 hektár, ami a Zagyva folyó folyásirány szerinti jobboldali hullámtere.

2. Jászberény – Jászfelsőszentgyörgy (Hajta mocsárvilág Természetvédelmi Terület)

A Jászberénytől nyugatra kb. 7 kilométerre fekvő Hajta a Jászság egyetlen olyan reliktuma, amely a hajdani mocsárvilág emlékét őrzi. A 117 hektáros védett terület a 31-es főút 70,8 kilométerénél észak felé leágazó földúton közelíthető meg.

3. Jászberény – Jászfelsőszentgyörgy (Állat és Növénykert)

Az Állat és Növénykert szándékai szerint Öko-oktatási központ szerepét is be kívánja tölteni, a 31-es főút mentén Jászberény határában találjuk.

Fotó: Szalai Tibor

 

4. Jásztelek (Jásztelek-Pusztamizsei Természetvédelmi Terület)

Jásztelek határában található az Észak-Alföld és a Jászság egyik legmélyebb területe, amely igen gazdag növény (több száz éves tölgyekkel) és állatvilággal rendelkezik.

5. Alattyán (Kiskertek alja)

A település dél-nyugati részén jelenleg rét-legelőként használt terület, egy10 hanagyságú zöldterület, ahol utunk során megpihenhetünk.

6. Jánoshida (szabadidőpark)

A Jászok Világtalálkozójára készült el Jánoshidán a település központjában található szabadidőpark, amely kiváló pihenési lehetőséget kínál a túrázók számára.

 

7. Jászalsószentgyörgy (Vadas park)

A település dél-nyugati részén, a Zagyva jobb partján van a 7,72 ha-os park. Az erdő helyileg védett területét őshonos fák díszítik. A parkon belül épült ki a település sportpályája.

Ajánlott látogatási időszak: Az út látogatása ajánlott egész évben. Kiemelt időszak a Hajta túrák ideje, amelyhez az érdeklődők októberben kerékpárral és májusban gyalogosan is csatlakozhatnak.

Utazási eszközök: Kerékpár, kenu

Az út hossza: ~25 km. Kenuval 2 nap alatt megtehető az út, míg kerékpárral 3 napot érdemes szánni az utazásra, ha szeretnénk minél több időt tölteni a természetben, vagy szeretnénk minél jobban megismerni az élővilágot.

Forrás: jászság.hu

Kattintsatok a jászság.hu weboldalára, ahol további túrákat, programajánlókat és érdekességeket olvashattok a Jászság területéről!