Aszály okozta Angkor vesztét

Kambodzsa gyönyörű romvárosa, Angkor valószínűleg a szárazság miatt vált elhagyatottá. Az egykor több mint ezer négyzetkilométeren fekvő települést a 15. század elején hagyták el lakói.

Angkor a Khmer Birodalom legfontosabb városa volt. Több mint ezer négyzetkilométeren terült el – hozzávetőlegesen: Philadelphia 350 négyzetkilométernyi területet foglal el. A történészek eddig úgy hitték, hogy a Khmer Birodalom összeomlásakor, a 14-15. századi háborúkban pusztult el, de a legújabb kutatások mást mutatnak: valószínűleg szárazság okozta a vesztét.

A Khmer Birodalom

Angkor fejlett csatorna- és tározórendszerrel, barajokkal rendelkezett, amelyek segítségével eltárolta a monszun időszakban lehullott csapadékot, és felhasználta a rizsföldeken aszály idején. A kutatók többet akartak megtudni ezekről a rendszerekről, ezért elemezték a legnagyobb tározót, a Nyugati Barajt, amely53 köbmétervizet volt képes elraktározni.

A tudósok több mint 1000 évre visszamenően ki tudták következtetni az időjárási viszonyokat a barajból vett minták segítségével. Kiderült, hogy Angkor bukásakor jelentősen megcsappant a vízkészlet, ezzel egyidejűleg a baraj ökológiája is megváltozott. „Ezen változások alapján tudunk arra következtetni, hogy mennyire megváltozott az időjárás abban a párszáz évben” – nyilatkozta Mary Beth Day, a Cambridge-i Egyetem kutatója.

Templom bejárata Angkorban

Végül a khmer víztározók rendszere sem volt elég arra, hogy az emberek megbirkózzanak a megváltozott időjárási körülményekkel.

„Angkor jó példája lehet annak, hogy a fejlett technológia nem mindig elég egy nagyobb természeti változás okozta összeomlás megakadályozására” – fejtette ki véleményét Day. –„Angkornak igazán fejlett öntözőrendszere és víztározói voltak, de ez sem volt elég arra, hogy a megváltozott időjárási körülményekhez alkalmazkodni tudjanak.”

Kőbe faragott arcok Angkorban

„Fontos azonban azt is kijelenteni, hogy a Khmer Birodalom bukásában nem csupán az időjárás-változás, hanem más komplex tényezők, mint például a politikai, a társadalmi és a környezeti helyzet is szerepet játszottak” – tette hozzá Day.

A kutatók az eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikálták.

Forrás: LiveScience