Kiállítás nyílik Stephen Hawking életéről

A londoni Science Museum Stephen Hawking 70. születésnapja alkalmából kiállítást rendez a fizikus korai éveinek munkáiból. A kiállítás április 9-ig tart nyitva.

A hírességgé vált, zseniális elméleti fizikus, Stephen Hawking január 8-án ünnepelte 70. születésnapját. A londoni Science Museum ebből az alkalomból kiállítást rendez Hawking életéről és munkásságáról. A tárlaton több aspektusból megismerhetjük a tudóst: a képeken és videókon megjelenik mint egyetemista, mint szerető családfő és mint zseniális fizikus.

A tárlaton megjelenő fotók és tárgyak nagyrészt a tudós saját tulajdonát képezik. Látható lesz például számos kézzel írt jegyzete arról az időszakról, amikor Roger Penrose szintén elméleti fizikussal dolgoztak együtt, egy saját rajza a fekete lyukakkal kapcsolatos, azóta Hawking-sugárzás mechanizmusának nevezett jelenségről és a híres kék kezeslábasa is, amelyet a 2007-es nulla-gravitációs repülése közben viselt. A kiállításon a látogatók meghallgathatnak egy speciálisan erre az alkalomra készített hangjegyzetet és számos különleges fotót is láthatnak, amelyeket eddig nem tártak a nyilvánosság elé, és amelyek Hawking életének kevésbé ismert részleteibe avatják be a nézőt.

A Lou Gehrig-kórban szenvedő 70 éves tudós egy teremnyi kiállításán olyan képeket vetítenek projektorral a szoba falára, amelyekről még a járni tudó, fiatal Hawking tekint vissza az érdeklődőre, majd gyerekei körében mosolyog a kamerába.

Stephen Hawking 1942. január 8-án született a nagy-britanniai Oxfordban. Itt végezte el az egyetemet is, summa cum laude minősítéssel végzett fizikából. Ezután a Cambridge-i Egyetemen, a Trinity Hall-ban szerzett PhD-fokozatot kozmológiából. Lou Gehring-kórnak nevezett betegségének első tünetei akkor jelentkeztek, amikor ide beiratkozott. 21 éves korában diagnosztizálták, és az orvosok úgy saccolták, két-három évnél nem fog tovább élni. Az 1985-ös tracheosztomia-műtéte óta beszédszintetizátorral kommunikál. Végtagjai lebénultak, speciális, kézzel vagy fejmozdulatokkal irányítható kerekesszékkel jár.

Fő kutatási területei az elméleti kozmológia és a kvantumgravitáció. Jelentős munkái jelentek meg, melyekben a fekete lyukak és a termodinamika közötti összefüggéseket vizsgálja. Bebizonyította, hogy a fekete lyukak nem léteznek örökké. A Royal Society tagja, kapott Albert Einstein-díjat, Wolf-díjat és Elnöki Szabadságérmet is, amely a legnagyobb polgári kitüntetés az Államokban.

Két könyve, Az idő rövid története (A Brief History of Time) és A világegyetem dióhéjban (The Universe in a Nutshell) rendkívüli népszerűségnek örvend az egész világon, és most már klasszikus sikerkönyveknek számítanak. Ezen könyvei a nagy publikumnak készültek, így bárki elolvashatja őket, akit egy kicsit is érdekel a téma, mivel nem szükséges semmiféle előismeret a megértéséhez.

A Stephen Hawking életét bemutató kiállítás ingyenesen látogatható, és április 9-ig tart nyitva.

Részleteket ide kattintva olvashatsz.