Ezek a kövek tényleg a Marsról jöttek

A tavaly decemberben talált meteoritdarabokról most sikerült teljesen biztosan megállapítani, hogy valóban a Marsról jöttek a Földre. A néhány megmaradt kő már most tízszer értékesebb, mint az arany.

Tavaly júliusban hulltak Marokkóra azok a kődarabok, amelyekről most a tudósok megállapították: valóban a Marsról jöttek. Decemberben megtalálni a meteoritokat olyan volt a kutatók számára, mintha előrehozták volna a karácsonyt, bár teljes pontossággal csak most, január közepén sikerült megállapítaniuk, hogy tényleg a Marsról érkeztek a titokzatos kövek.

Az eset nem egyedülálló: ezzel együtt összesen ötször látogatták meg Földünket kődarabok a Vörös Bolygóról, ráadásul a mostani becsapódásra több mint ötven évet kellett várniuk a kutatóknak.

Ezek a meteoritok azért számítanak kuriózumnak a többihez képest, mert viszonylag újak – mindenesetre újabbak, mint az ötven évvel ezelőtt lezuhant társaik. A kőzetek azonban még így is több millió évig keringhettek az űrben, amíg a marokkóiak fejére nem estek. Annyi biztos tehát, hogy ezek a legfrissebb kőzetmintáink a Marsról.

„Kedves a Marstól, hogy kőzetmintákat küld nekünk” – nyilatkozta tréfásan Alan Stern, a NASA korábbi kutatóigazgatója, a Floridai Űrintézet igazgatója. –„Legfőképpen azért, mert nekünk nincs túl sok pénzünk arra, hogy magunk menjünk értük.”

Darryl Pitt „meteorit-díler” rengeteg kődarabot eladott már – aki szeretne egyet magának, igazán sietnie kell, mert nagyon gyorsan fogynak. Pitt magánszemélyeknek és intézeteknek egyaránt ad el saját Marskőzet-kollekciójából, sőt, múlt szerdán még vett is néhányat egy másik kereskedőtől, de úgy gondolja, ez volt az utolsó szállítmány. Pedig a meteoritok nem olcsók: Pitt 2,5-5 millió forintért adja el darabját, ami azt jelenti, hogy a Marsról jött kőzetminták tízszer többet érnek az aranynál.

Aki esetleg vásárolni szeretne magának egy Mars-kőzetet, ide kattintva szemügyre vehet néhány eladó darabot.

Forrás: Popular Science