A cápák elfogytak, jöhet az ördögrája!

A cápából készült ételeknek köszönhetően rengeteg cápafaj a kihalás szélére sodródott. A pénzéhes halászok azonban könnyedén megoldják a problémát: ha a cápák kihalnak, az ördögráják veszik át a helyüket a tányéron.

Az atlanti ördögráják (Manta birostris) a lehető legrosszabb választásnak bizonyulnak, ha halászatról van szó, ők ugyanis nagyon nehezen szaporodnak, így az, hogy a cápák helyett hamarosan ők kerülnek a levesbe, rendkívül hamar a kihalás szélére sodorja majd őket.

Fotó: John Snow

Egy ördögrája átlagosan 10 év alatt éri el az ivarérettséget, és csupán két-háromévente ad életet egyetlen utódnak.

A természetvédők kutatásai kimutatták, hogy az ördögráják és rokonaik, a sasrájafélék populációja világszerte csökken. A Manta Ray of Hope: The Global Threat to Manta and Mobula Rays (A remény ördögrájája: az ördögrájákra és sasrájákra leselkedő globális veszélyek) című tanulmány kifejti, hogy a rájákat legfőképpen kopoltyúikért halásszák. „Először néhány évvel ezelőtt találkoztam rájakopoltyúkkal egy ázsiai feketepiacon, és követtem a nyomukat egészen a dél-kínai szárított tengeri ételek piacára” – nyilatkozta Paul Hilton környezetvédő fotós. –„Szomorú, hogy ezek az állatok rövidesen a cápák sorsára jutnak.”

Fotó: Manta Ray of Hope

Az IUCN Vörös Listáján jelenleg veszélyezettet kategóriába sorolják az atlanti ördögráját, sebezhetőbe a nagy fehér cápát, a a puhafarkú ördögrája (Mobula thurstoni) helyzete pedig csak egy kicsit jobb, mivel ez a faj „csak” a mérsékelten sebezhető besorolást kapta.

A tanulmány felbecsülte egy ördögrája értékét aszerint, hogy mekkora jövedelmet hozhat egyetlen állat az ökoturizmus alapján: így egy rája értéke majdnem 1 millió amerikai dollár. Kopoltyúik a feketepiacokon egy évben körülbelül 11 millió dollárt hoznak. Kicsit kegyetlenül hangzik ugyan, de a tanulmány szerint kereskedelmi szempontból is jobban megéri, ha életben hagyják az állatot. A búvárkodással összekötött turistautak ugyanis globálisan egy évben átlagosan 100 millió dollárt jelentenek.

Forrás: Discovery News