Különösen közel jön a Földhöz az aszteroida

Ma délután öt óra körül ér a legközelebb Földünkhöz az az aszteroida, amelynek közeledését szerdán észlelték a kutatók. Ez lesz az egyik legközelebbi földközeli, feljegyzett aszteroida az elmúlt 20 évben.

Január 27-én, azaz ma délután egy11 méter átmérőjű aszteroida közelíti meg Földünket – legközelebb bolygónkhoz magyar idő szerint délután öt órakor ér, ekkor 60000 kilométerre lesz tőlünk. Ez egyötöde a Hold- Föld távolságnak. A csillagászok szerint nincs ok az aggodalomra, az aszteroida ugyanis bőven elkerüli a Földet.

A 2012 BX34 névre keresztelt aszteroidát először szerdán észlelték. Az első mérések alapján távolságát 20000 kilométerre tették – itt már a távközlési műholdak keringenek -, de később kiderült, hogy nem jön ennyire közel.

„Ez az egyik legközelebbi feljegyzett aszteroida, amely megközelíti Földünket” – nyilatkozta Gareth Williams, a Minor Planet Center társigazgatója a BBC-nek. –„Benne van a top 20 legközelebbi aszteroidában, de semmi esély nincs rá, hogy érintse a Földet.”

A 2011. júniusi 2011 MD aszteroida óta ez az űrszikla közelíti meg legjobban bolygónkat.

Az aszteroida sajnos nem látható szabad szemmel az égbolton.