Mégsem halt ki a tasmán tigris?

Két fiatal kaszkadőr-motoros Tasmania északi részén egy titokzatos koponyacsontot talált, amelyről azt állítják, hogy az 1936-ban hivatalosan kihaltnak nyilvánított tasmán tigrishez, más néven erszényesfarkashoz tartozik.

Levi és Jarom Triffitt, hivatásos kaszkadőr terepmotorosok, csupán egy kicsit motorozni szerettek volna, amikor egy észak-tasmaniai patak közelében különös koponyára lettek figyelmesek. A fejforma emlékeztette őket egy kutyáéra, de valahogy mégis más volt: rögtön arra következtettek, hogy csak a legendás, 1936-ban kihalt tasmán tigrishez tartozhat.

A tasmán tigris (Thylacinus cynocephalus) testfelépítése nagyon hasonlít egy kutyáéhoz, bár nem állnak rokonságban egymással – a hasonlóságok a közel megegyező életkörülményeknek köszönhetőek. A tasmán tigris erszényes állat, egykor Új-Guineában, Ausztráliában és Tasmaniában volt őshonos. Utolsó élő, ismert példánya a Hobarti Állatkertben pusztult el 1936. szeptember 7-én.

Sokfelé azonban (különösen Ausztráliában) a mai napig látni vélik a tasmán tigriseket a vadonban, létezésükre viszont egyelőre nincsen semmiféle bizonyíték. Egyszer egy ausztrál magazin egymillió dolláros jutalmat ajánlott annak, aki megörökíti a tasmán ördög egy még élő példányát, de senkinek nem sikerült elnyerni a díjat. „Mióta kihaltnak nyilvánították, sokan látni vélik a vadonban” – nyilatkozta Andrew Pask tasmán tigris-szakértő, a Melbourne-i Egyetem professzora. –„Eddig semmiféle bizonyítékot nem találtak arra, hogy még mindig vannak élő egyedei. Ráadásul Tasmania nem nagy terület, ha valóban él itt tasmán tigris, azt biztosan észrevettük volna már.”

A tasmaniai Viktória Királynő Múzeum kutatói már megvizsgálták a talált koponyát, de ők úgy vélik, átlagos kutyakoponyáról van szó. Triffittéket azonban nem sikerült meggyőzniük: ők még mindig váltig állítják, hogy erszényesfarkas-koponyát találtak, és egészen addig kitartanak emellett, amíg száz százalék biztosra bebizonyítják, hogy tévednek.

Forrás: Discovery News