A két William Wallace-levél visszatér Skóciába

Két olyan levél, amely a legendás skót lovag és szabadságharcos tulajdonában állt, visszatér Skóciába egy parlamenti kiállításra. Bár a levelek páratlan értéket képviselnek Wallace miatt, mégsem állnak skót tulajdonban, így csupán a kiállítás idejére kerülnek az országba.

A 700 éves levelek különleges értéket képviselnek – ezek ugyanis az egyetlen levelek, amelyekről biztosan tudjuk, hogy William Wallace tulajdonát képezték. A skót parlament a minden évben megrendezendő politikai kiállításra kérte kölcsön, mivel egyik sincs skót tulajdonban. Idén augusztusban fogják kiállítani őket.

Az egyik levél egy menedéklevél (más nevén a Wallace-levél), amelyet IV. Fülöp francia király írt 1300. november 7-én római képviselőinek. Wallace 1298-ban, a jó hírét és büszkeségét igencsak megtépázó falkirki veresége után elhagyta Skóciát. Lemondott a Skócia védelmezője címről (Guardian of Scotland, egy időben Skócia tényleges államfőjének címét jelölte), és Franciaországba ment. A latin nyelven írt levélben IV. Fülöp utasítja küldöttjeit: kérjék meg VIII. Bonifác pápát, hogy fogadja el Wallace lemondását.

A menedéklevél

A levél fordítása: Isten kegyelméből Franciaország királyától, Fülöptől, szeretett és hűséges embereimnek üdvözletemet küldöm a római udvarba. Azt parancsoljuk nektek, hogy kérjétek fel a pápát: fontolja meg a szeretett skóciai William le Walois lovagnak ügyeit. Kelt: Pierrefonds, a mindenszentek utáni hétfőn (1300. november 7.). A Király negyedik levele.

Ez a levél nem menedéklevél a szó szorosan vett értelmében, hanem inkább a király kérése a pápa felé, hogy az járjon el szövetségese érdekében. Azért hívják mégis menedéklevélnek, mert így szerepelt azokban a leírásokban, amelyek Wallace letartóztatásáról szólnak: a szabadságharcos három menedéklevelet tartott magánál – egyet a francia, egyet az angol, egyet pedig a skót királytól. Erről a levélről utoljára 1323-ban esett említés, majd hosszú évszázadokra eltűnt, és csak 1820-ban találták meg a londoni Towerben.

Persze nem tudhatjuk biztosan, hogy ez volt-e az a menedéklevél, amelyet letartóztatásakor elkoboztak Wallace-től. A történészek mégis azt feltételezik, hogy Wallace maga vitte a levelet a pápához, tehát nála lehetett, amikor letartóztatták.

A második, ennél még értékesebb levél az úgynevezett Lübecki Levél, amelyet maga William Wallace írt. Ehhez a levélhez tartozik az egyetlen fennmaradt viaszdarab, amelyen Wallace pecsétje látható: egy ágaskodó skót oroszlán és egy fordított, kifeszített íj.

Miután Wallace és északi szövetségese, Andrew de Mornay (Andrew Morray) megnyerték a stirling-hídi csatát 1297. október 11-én, Wallace rögtön megpróbált a skót gazdaság helyzetén javítani. Az angolok egy évvel ezelőtt elfoglalták a skót kikötőket, és erőteljesen korlátozták a kereskedelmet. Wallace a győzelem után úgy érezte, most már írhat a Hanza-szövetség városainak, Hamburgnak és Lübecknek, üzenve, hogy a skót kikötők ismét megnyitottak. Bár Morray halálos sebet kapott a stirling-hídi csatánál, úgy tűnik, egy ideig még életben maradt, mert Wallace belefoglalta az ő nevét is a levélbe.

A levél szövege: Andrew Morray és William Wallace, a Skót Királyság hadseregének vezetői üdvözletüket küldik szeretett barátaiknak, Lübeck és Hamburg polgárainak. Korábban értesültünk a Skót Királyság megbízható kereskedőitől hogy segítettetek és szívességeket tettetek nekünk üzleti kapcsolataink során, amelyeket ezúttal köszönünk. Arra kérünk benneteket, hogy tudassátok kereskedőitekkel: kikötőinkbe ezentúl biztonsággal beléphetnek, ugyanis, Isten kegyelmével, megszabadítottuk Skóciát az angol elnyomók uralma alól. Kelt: Haddington, Skócia, 1297 októberének 11. napján.

A hamburgi levél a második világháború alatt elpusztult, a Lübeck Levél pedig a Hanza-szövetség archívumában pihent a Lübecki Múzeumban. Jelenleg a Lübecki Levéltárban tartották, egészen addig, amíg Skócia kölcsön nem kérte a kiállításra.

A skót kormány foga már régóta fáj a levelekre – a skót parlament tagjai többször kérelmezték, hogy a kewi és lübecki levéltárak adományozzák őket Skóciának. Ez nem történt meg, viszont Kew beleegyezett abba, hogy hosszabb időre kölcsön adja őket az országnak. Mivel a levelek nagyon sérülékenyek és felbecsülhetetlen értéket képviselnek, csak nagyon rövid ideig lesznek láthatóak: augusztus 10-től augusztus 31-ig a Skót Parlament Főtermében.

Forrás: The History Blog