Járd körbe a Stonehenge-t!

Számítógépünk segítségével járhatjuk körbe Stonehenge-t a Google Earth kiterjesztett alkalmazása, a Google Under-the-Earth segítségével. Így megismerhetjük, hogy milyen lehetett a megalitikus építmény négyezer évvel ezelőtt.

Stonehenge körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény az angliai Wiltshire-ben, Salisbury-től mintegy 13 kilométerre északra. Kiépítése Kr. e. 2500 körül kezdődött és 2100 körül fejeződött be.

A számítógépes program megalkotói felhasználták mindazokat az adatokat, leletanyagot, amelyeket a Sheffieldi, a Manchesteri, a Bristoli, a Southamptoni és Londoni Egyetem régészei gyűjtöttek össze az utóbbi években – olvasható a Past Horizons régészeti hírportálon.

A projektnek köszönhetően az érdeklődők ellátogathatnak az őstörténeti tájra. A virtuális séta keretében eljuthatnak az újkőkori faluba, s bekopogtathatnak egy prehistorikus kunyhóba, de megismerhetik azt is, hogy milyen lehetett több mint négyezer éve a Stonehenge-i “sétány” végén álló Bluehenge, avagy a Déli Kör.

A kis-Stonehenge-nek is nevezett építményt, amely kör alakban felállított kőtömbökből áll, 2008 augusztusában találták meg brit régészek, akik Bluehenge-t is a Kr. e. 3000 és 2400 közötti időre helyezik. A felállított sziklák üregeiben faszénmaradványokat találtak, ezekből arra következtetnek a kutatók, hogy halotthamvasztást végezhettek a helyszínen. A kört alkotó kövek kékes színű bazaltok, ezekről kapta az építmény a mostani elnevezését. Ilyen kőzeteket Wales délnyugati részén bányásznak.

“A Google lehetővé teszi, hogy megosszuk világszerte az érdeklődőkkel azokat a fantasztikus élményeket, amelyekben Stonehenge-ben részünk volt az elmúlt néhány évben” – hangsúlyozta Mike Parker-Pearson, a Sheffieldi Egyetem régészprofesszora.

A szakemberek kifejlesztették a Stonehege-i benyomások elnevezésű iPhone alkalmazást is, amelynek megálmodója, Rupert Till, a Huddersfieldi Egyetem docense szerint lehetővé teszi az embereknek, hogy olyannak lássák-hallják Stonehenge-t, amilyen az évezredekkel ezelőtt volt.

Forrás: MTI

Fotó: Adam Stanford, Aerial Cam