Hogyan látnak a zátonylakók?

A zátonylakó állatok képesek érzékelni a polarizált fényt, amelyre az emberek teljesen vakok. A Bristoli Egyetem kutatói egy speciális kamera segítségével megmutatják, hogyan látja a világot egy zátonylakó.

Szeretnéd tudni, hogyan érzékelik a világot a rákok? Na, igen, elsőre nem tűnik túl érdekfeszítőnek az ötlet. De ha tudod, hogy a zátonylakó állatok teljesen más képeket látnak a szemükkel, mint mi emberek, mert képesek érzékelni a polarizált fényt is, akkor mindjárt izgalmasabban hangzik a helyzet.

Illusztráció arról, ahogyan a zátonylakó rákok láthatják a környezetüket

A Bristoli Egyetem kutatói kifejlesztettek egy speciális kamerát, amely képes ábrázolni a polarizált fényt is: először megméri a polarizáció szintjeit, majd az így készített képeket átalakítja hamis színes képekké, amelyek különböző színekkel jelölik a fény különböző polarizációit.

„Sok zátonylakó állat, mint például polipok, rákok, de néhány hal is, érzékeny a polarizált fényre” – nyilatkozta Shelby Temple, a Bristoli Egyetem biológia tanszékének kutatója. –„Nekünk, embereknek ezt nehéz megértenünk, mert a szemünk nem fogja fel a polarizált fényt. Csak segítséggel láthatjuk, mint például polarizált szemüveggel vagy speciális konvertáló kamerákkal, mint amilyen ez is.”

A kutatók munka közben

Az előzetes kutatások kimutatták, hogy a víz alatti világ polarizációs dimenziói valószínűleg sokkal összetettebbek, mint azt korábban gondolták. „Van bizonyítékunk rá, hogy az állatok mindenféle módszerrel, így a polarizáció segítségével is álcázzák magukat. Erre mi egészen idáig teljesen vakok voltunk” – nyilatkozta Temple. –„Gondoljatok csak bele, mi lenne, ha csak fekete-fehérben látnánk a korallzátonyokat.”

Színpompás korallzátony

Temple és csapata a Lizard-szigeti Kutatóállomáson végzik majd vizsgálataikat – itt készítik majd el azokat a fotókat, amelyek jól illusztrálják, hogy a zátonylakó állatok hogyan látják környezetüket.

Forrás: Discovery News

Fotók: http://pressing-issues.blogspot.com,  Shelby Temple