Érintetlen perui indián törzset fényképeztek

Az érintetlen bennszülöttek védelmében fellépő Survival International még soha nem látott, közeli képeket hozott nyilvánosságra a perui Mashco-Piro indián törzsről. A bennszülöttek teljesen elzárkóznak a civilizációtól.

Valószínűleg legtöbbünk nem is gondolta, hogy a Föld jó néhány területén élnek még olyan civilizációtól elzárt törzsek, akik még mindig az emberiség hajnalán jellemző életformákban élnek. Sőt, sokkal kevesebben gondoltuk azt, hogy ezekről a törzsekről a hatóságok tudnak, szemmel tartják őket, és legtöbbször letagadják létezésüket.

A Survival International szervezet a civilizációtól elzárt, érintetlen területeken élő, főként indián törzsek jogaiért küzd – pontosabban azért, hogy a mai, modern ember minden elektronikai kütyüjével és civilizált életfelfogásával minél távolabb maradjon tőlük.

Mashco-Piro indián törzs tagjai

Ez mind a bennszülöttek, mind a többi ember érdeke is: éppen tavaly ilyenkor történt ugyanis egy olyan gyilkosság, amely végképp rávilágított arra, hogy a bennszülöttek igenis azt szeretnék, ha békén hagynák őket. Egy helyi ember, Nicolás “Shaco” Flores már huzamosabb ideje ajándékokat (ételt, ruhákat) vitt a Mashco-Piro törzsnek, amikor egyszer egy bennszülött (nem tudni, hogy a Mashco-Piróktól, vagy más törzstől) mérgezett nyilával lelőtte. A Survival International véleménye szerint ez egyértelmű jelzés volt arra, hogy a civilizáció maradjon távol a bennszülött törzsektől.

„Ez egy tragédia. Nicolás egy bátor, kedves, értelmes ember volt. Azt hitte, hogy segít a bennszülötteknek. Ez a tett egyértelmű jelzés számukról, hogy hagyjuk békén őket” – írta Glenn Shepard antropológus blogjában.

Mashco-Piro indián törzs tagjai

A Survival International ma nyilvánosságra hozott néhány fotót, amelyek olyan közelről mutatják egy Mashco-Piro család tagjait, amilyen közelről még soha nem sikerült képeket készíteni róluk. A törzs a Manú Nemzeti Parkban él Peruban, teljesen elzártan a civilizációtól. A turisták és a növekvő infrastruktúra azonban egyre inkább űzi ki a törzseket a természetes élőhelyükről. A Survival International azért küzd, hogy ez megváltozzon: az érintetlenség ugyanis a bennszülöttek és a civilizált emberek érdeke is.

Kattints ide, és támogasd Te is a Survival Internationalt!

Fotók: Survival International