A volt-nincs bolygó

2008-ban csillagászok kijelentették, hogy találtak egy bolygót, amely a Fomalhaut csillag körül kering. Ez az első olyan észlelt bolygó, amely saját Napunkhoz hasonló csillaghoz tartozik. Most azonban kiderülhet, hogy a Fomalhaut b mégsem létezik.

A Fomalhaut nevű csillag az egyik legfényesebb csillag az égen. Csupán 25 fényévnyire található tőlünk, amely csillagászati léptékben egyáltalán nem nagy távolság. Fiatal, mindössze néhány százmillió éves, és egy vastag törmelékgyűrű veszi körül, amely még a csillag keletkezésének idejéből maradt vissza.

Illusztráció a Fomalhaut csillagról és a bolygóról

2008-ban a csillagászok bejelentették, hogy a Fomalhaut körül egy masszív, a Jupiternél is nagyobb és tömörebb bolygó kering. A törmelékgyűrűben haladó Fomalhaut b-ről a Hubble űrteleszkóp készített fotókat két év különbséggel. A fotókon a bolygó kicsit elmozdult, ahogy az várható is volt.

A Hubble Űrteleszkóp fotói a Fomalhaut b-ről

A Fomalhaut b hatalmas felfedezés: ez ugyanis az első olyan észlelt bolygó, amely Napunkhoz hasonló csillag körül kering.

Vagy talán mégsem. A napokban csillagászok publikáltak egy tanulmányt, amelyben a Spitzer Űrteleszkóppal készített képeket elemezték. A Spitzerrel a Fomalhaut b-t próbálták ismét lencsevégre kapni – de nem jártak sikerrel.

A Spitzer Űrteleszkóp infravörös sugarakat is képes érzékelni, így a bolygónak különösen fényesen kellett volna megjelennie a fotókon. A csillagászok készítettek egy ábrát arról, hogyan nézne ki a Fomalhaut b a Spitzer által készített képen, és összevetették a tényleges fotóval. A bolygó helyét jelölő fénypont azonban a tényleges fotón hiányzott. Más szóval: a bolygó nem létezik.

A Spitzer képei közül a jobb oldali az eredeti, a bal pedig a szimulált. Az első nyíl mutatja, hol kellene lennie a Fomalhaut b-nek.

A hiba lehetőségét kizárták, és az is biztos, hogy amit a Hubble lát, azt a Spitzernek is látnia kell. A csillagászok nagyon körültekintőek voltak, több tesztet is futtattak, amíg be nem bizonyosodott, hogy a Fomalhaut b nem létezik. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy ha a bolygó olyan irányban keringene, mint amilyen a Hubble képein megjelenik, akkor keresztezné a törmelékgyűrű útját – ez pedig biztosan lehetetlen.

Mi is akkor a korábban Fomalhaut b-nek hitt folt a Hubble fotóin? Valószínűleg egy különösen nagy törmelékhalmaz, amely visszaverte a nap fényét.

Forrás: http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy

Fotók: NASA