A robotok új generációja

A legújabb tervezésű robotok egyre több mindenre képesek: a GRASP Laboratórium gépbogarai most éppen összehangolt „táncot” lejtenek a levegőben.

A legújabb repülő robotok viselkedése egyre inkább hasonlít a rovarokéra. A Pennsylvaniai Egyetem GRASP Laboratóriumában most olyan gépbogarakat fejlesztettek, amelyek képesek összehangoltan mozogni a levegőben.

Az összehangolt mozgássorok területén már eddig is nagy sikereket értek el a kutatók: a kilobot projekt keretein belül sikerült néhány olyan mozdulatot végrehajtatni a robotokkal, amelyek nem igényeltek külön kézi vezérlést, a Mexikói-öböl tragédiája után pedig olyan kütyüket kezdtek fejleszteni, amelyek képesek összegyűjteni az olajat a víz felszínéről.

A GRASP három kutatója, Alex Kushleyev, Daniel Mellinger és Vijay Kumar által megalkotott robotok azonban sokkal komplexebb, háromdimenziós összehangolt mozgásra képesek, amely bonyolultabb belső szerkezetet követel, mint a földön vagy vízen történő mozgás.

A quadcoptereknek nevezett robotok úgy viselkednek, mint egy sereg rovar – képesek úgy repülni a levegőben, hogy nem ütköznek egymásnak. Stabilak maradnak akkor is, ha úgy dobják fel őket a levegőbe, és képesek alapvető manővereket véghezvinni, mint például egy hurok vagy néhány egyszerűbb csavar. A legfontosabb fejlesztésük azonban a programozásban rejlik: bonyolult, többszintű repülési mintákat is képesek követni, így akár háromdimenziós alakzatokat is felvesznek, amelyek még az emberi pilóták számára is kihívást jelentenek.

Ezen technológia kulcspontja az, hogy a robotoknak nincs szükségük egy vezető példányra, és akkor is tökéletesen működnek, ha egy-egy robot tönkremegy és kiesik a formációból.

Forrás: Discovery News