Programozási hiba okozta a Phobos-Grunt vesztét

Mégsem az amerikai műholdak zavartak be a január 15-én Földre esett orosz űrszonda műszereibe – a ludas valószínűleg egy nagyobb, természetes nehézion-sugárzás volt, amelyre a programozóknak fel kellett volna készülniük.

Bár a Roszkoszmosz Orosz Űrügynökség előszeretettel hangoztatta, hogy az Államok tulajdonában álló műholdak okozhattak zavart a Marsra induló, de időközben meghibásodó űrszondájában, az utólagos vizsgálatok során kiderült, hogy egy teljesen természetes, előre megjósolható sugárzás tette tönkre a fedélzeti számítógépeket. A vizsgálat során nem találtak hibát az űrszonda hardvereiben.

A 165 millió dolláros Mars-utazás november 5-én indult útjára, de az oroszok hamarosan elveszítették a kapcsolatot az űrszondával. A Phobos-Grunt néhány hétig földkörüli pályán keringett, majd január 15-én a Földre zuhant – valószínűleg a Csendes-óceánba, de több hivatalos forrás az Atlanti-óceánt is említi.

A Roszkoszmosz által felállított bizottság alaposan megvizsgálta és újramodellezte a Phobos-Grunt útját és műszereit, valamint több mint 700 dokumentumot nézett át, hogy kiderítse, mi lehetett az űrszonda meghibásodásának oka. A földi tesztelések során minden műszer tökéletesen működött.

Azonban amikor nehézionokkal kezdték bombázni a modellt, a programkód két összetevője is felmondta a szolgálatot, amely az űrszonda meghibásodását okozta. Erre azonban a programozóknak gondolniuk kellett volna, hiszen egy ilyen nehézion-hullám nem számít ritkaságnak a világűrben.

Nyikolaj Vedenkin, a Moszkvai Egyetem professzora szerint a Phobos-Grunt alkotóinak és programozóinak fel kellett volna készülniük ezekre a helyzetekre – mint ahogy arra is, hogy biztonságosan lehozzák az űrszondát a világűrből meghibásodás esetén.

Forrás: RIA Novosti