A DARPA intelligens robotot tervez

Az amerikai DARPA, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége olyan robotot alkotott meg, amely hatalmas segítséget nyújthat a katonák számára a bevetések során. Az LS3 akár 180 kilogrammot is képes cipelni 24 órán keresztül, megállás nélkül.

A DARPA régóta dolgozik egy olyan robot megépítésén, amely a katonák harci eszközeinek egyre növekvő súlyát is képes elbírni. A fejlesztés alatt álló LS3 segítséget nyújthat a terepen lévő katonáknak a cipekedésben.

Az LS3 lábai félig önállóak, ami azt jelenti, hogy képes felismerni a lábai alá kerülő akadályokat és ezeknek megfelelően korrigálni az útvonalát. Ahogy a videón is látható, az LS3 a napokban egy sor terepi teszten vett részt, ahol nagyon jól megállta a helyét.

Az amerikai hadsereg jelenlegi robotjai 45 kilogrammot képesek probléma nélkül a hátukon vinni– az LS3 azonban már egy 180 kilogrammos csomaggal is megbirkózik, sőt, mindezt képes 24 órán át megállás nélkül cipelni. Így több mint 30 kilométert tud megtenni. Speciális szenzorai segítségével képes a fák között navigálni, kikerülni a köveket és más akadályokat, valamint az embereket is felismeri.

A fejlesztések során a DARPA kutatói olyan szenzorokat is beépítenek majd az LS3 eddigi érzékelői közé, amelyek felismerik az emberi parancsszavakat, mint például azt, hogy „állj”, „ülj” és „gyere ide”.

A robot egyfajta mozgó töltőként is funkcionál, lehetővé téve, hogy a katonák rádióikat és egyéb kézi eszközeiket feltölthessék a terepen.

A DARPA a következő 18 hónapban tökéletesíteni kívánja az LS3-at, hogy aztán sorozatgyártásra küldhesse.

Forrás: DARPA