Döntőbe jutottak a magyar diákok a YouTube Space Lab versenyében

A YouTube Space Lab, azaz Űrlaboratórium versenyében a fiataloknak olyan tudományos kísérleteket kellett megtervezniük, amelyek a világűrben is végrehajthatóak lennének. A hét elején kihirdették azt a 60 diákot, köztük három magyart is, akik a döntőbe jutottak.

A YouTube Űrlaboratórium projekt döntőseinek nem csak videót kellett készíteniük a tervezett kísérletükről, hanem egy, a kísérletet demonstráló animációt is. A 14-18 éves ifjú kutatók több ezer pályázatot küldtek be, összesen több mint 80 országból.

A verseny február 21-ig tart, a nyertes pályázatokat pedig ténylegesen végre is hajtják a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A most kihirdetett 60 döntős még egy fordulón vesz részt, amikor a YouTube felhasználók és a zsűri együttesen határoz majd meg 6 regionális győztest (2 csapat mindhárom régióból), akik elutazhatnak Washingtonba. Itt márciusban kihirdetik a globális nyerteseket (1-1 csapat mindkét korosztályból).

A győztes kísérleteket – egy az űrállomáson lévő ThinkPad laptop segítségével – a YouTube élőben fogja közvetíteni, így ünnepelve a tudomány és az űrkutatás ezen határokon átívelő eseményét. Emellett a globális nyertesek jutalma egy egyedülálló lehetőség: választhatnak egy japán utazást, mely során végignézhetik élőben, ahogy kísérletüket rakétán fellövik a Nemzetközi Űrállomásra, vagy választhatják azt is, hogy 18. életévük betöltése után egy az asztronauta kiképzést bemutató élményben részesülnek Star Cityben, Oroszországban ott, ahol az orosz űrhajósok kiképzése is folyik.

A zsűri olyan neves emberekből áll, mint Stephen Hawking, a NASA világhírű professzora, William Gerstenmaier, a NASA űrrepülési programjának vezetője, Leland elvin egykori űrhajós, Frank De Winne az ESA űrhajósa, Akihiko Hoshide a JAXA űrhajósa, valamint a Guy Laliberté, a Cirque du Soleil alapítója.

A legtöbb, szám szerint 10 döntős az Egyesült Államokból pályázott, melyet India követ 9 továbbjutott pályázóval. Magyarországról összesen 3 diák – egyikük egyénileg, ketten csapatban – került a döntősök közé.

Forrás: sg.hu