- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

24 millió generációnyi növekedés

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-02-13 @ 10:48 In Föld | No Comments

Egy új tanulmány szerint az elefántoknak 24 millió generációnyi növekedésre lett volna szükségük ahhoz, hogy egér méretről ilyen nagyra nőjenek.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikált tanulmány szerint az emlősöknek mintegy 24 millió generációnyi növekedésre volt szükségük ahhoz, hogy elérjék egy mai elefánt méretét.

A tudósok 28 emlősfajt vizsgáltak kutatásuk során, köztük főemlősöket, elefántokat és bálnákat is. Időben egészen a dinoszauruszok korszakáig vezették vissza a fejlődést, ami körülbelül 70 millió évet jelent.

[1]

A kutatók rájöttek, hogy a fejlődést nem évek, hanem generációk lebontásában kell vizsgálniuk. Így mutatták ki, hogy az elefántoknak 24 millió generációra lett volna szükségük ahhoz, hogy egérméretről mai méretükre fejlődjenek. „Ez nagyon soknak tűnik, de az időintervallum is meglehetősen hosszú” – magyarázza Dr. Alistair Evans, a kutatás vezetője.

A bálnák esetében majdnem fele ennyi idő alatt megy végbe egy ilyen változás. „Ez valószínűleg azért van, mert könnyebb nagynak lenni vízi közegben” – mondja Dr. Erich Fitzgerald, a tanulmány társszerzője.

A méretcsökkenés akár tízszer gyorsabban is végbemehet, mint a méretnövekedés.

Forrás: Telegraph 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/02/13/24-millio-generacionyi-novekedes/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/02/elelinks.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.