Függőleges erdő? – Bosco Verticale

A milánói Stefano Boeri-re a modern kori építészet kihívása vár. A neves olasz építész ugyanis a növényvilág és a városi környezetre jellemző építészeti megoldások ötvözetét hozza létre a Függőleges Erdő (Bosco Verticale) elnevezésű, napjainkban is épülő projekttel. 

Boeri lassan formát öltő építészeti remekművéről úgy is beszélhetünk, mint egy olyan építészeti zöld technológiáról, amely megóvja a városokat   a fák vég nélküli pusztításának következményeitől. „A “Bosco Verticale”a modern európai városok környezeti túlélésének eszköze” – mondja Stefano Boeri. A Milánóban épülő  Bosco Verticale két lakható tornyot foglal magában, amelyek szintjei 900 fának adnak majd otthont úgy, hogy  a bokrokról, és aljnövényzetről még nem is beszéltünk. Ez a megoldás lényegében10 000 négyzetméter sík erdővel egyenértékű területet jelenthet.

A projekt csökkenteni fogja a város légszennyezettségét, mivel a növények növelik a páratartalmat, széndioxidot kötnek meg és oxigént termelnek. A növénytakaró gondozására  olyan öntöző- és szűrőrendszert telepítenek, amely a város termelte, megtisztított szennyvízzel látja el a növényeket. Az épületek energia-önellátásához napkollektorok telepítésével járulnak hozzá a kivitelezők.

A zöld növénytakaró megszűri a levegőt, a lombtakaró kellemes mikroklímát teremt és segít takarékoskodni az energiával is. A fák nedvesebbé teszik a levegőt, friss oxigént bocsátanak ki és felveszik a szén-dioxidot, ráadásul felfogják a napsugárzást és még a zajhatást is csökkentik. A munkálatok jelenleg a 7. emeletnél tartanak, a befejezésig még 2013-2014-ig kell várni az érdeklődő környezetbarát közönségnek.

Írta: Takács Péter