El Caminito Del Rey – ”A király kicsi útja”

Amikor 1921-ben XIII. Alfonz spanyol király végiggyalogolt a dél-spanyolországi Málagatól nem messze található ösvényen, hogy felavassa a Conde Del Guadalhorce védőgátat, valószínűleg nem gondolta, hogy az ő útja után elnevezett sétány majd 2010-ben a világ legveszélyesebb gyalogösvénye címet is elnyeri.

Az andalúz hegyi útat 1901 és 1905 között építették 200-300 métermagasságban a Chorro és a Gaitanejo vízesésekre épülő vízerőművek összekötő útjaként. Az ott dolgozó munkásokat akkor még biztonságot nyújtó korlátok védték a mélybe zuhanástól. Mára az El Caminito del Rey (másik ismert neve: El Camino del Rey, ”A király útja”) a legextrémebb kalandokat keresők tiltott Mekkája lett: illegális és életveszélyes.

A majd 3 kilométernyi hosszú, mindössze 1 méter széles, több helyen leszakadt útszakaszok, szinte teljes hosszában kidőlt korlátok több halálos áldozatot is követeltek az elmúlt években, ezért a spanyol hatóságok 2000-ben lezárták az út mindkét bejáratát, de az igazi kihívást, borzongást keresőket a tiltás még inkább vonzza, rajtakapás esetén a 6 ezer euróig kiszabható pénzbírság ellenére is és mostanáig járják Alfonz útját.

Az Andalúz Regionális Kormányzat már 2006 óta ígéri a hegyi ösvény teljes felújítását, de ez mind a mai napig nem kezdődött el. 2011-ben 9.076.880 euróban állapították meg a helyreállításhoz szükséges összeget, amíg ez az összeg nem jön össze, addig az út „szabad” a sziklamászók és a nem szokványos trekkinget kedvelőknek, majd a helyrehozatal után az egyszerűbb halandó is királynak érezheti magát az óriási mészkőszurdokon keresztül vezető El Caminito del Rey restaurált ösvényét járva.

Már másfél éve kering a neten egy igazi adrenalinfokozó film az El Caminito del Rey-ről:

Több infóért kattintsatok ide!

Írta: Zsóka Kata Van Hyfte