Látogathatók a Vatikán titkos iratai

A Vatikáni Titkos Levéltár a római Capitoliumi Múzeumban korlátozott ideig a nagyközönség elé tárja néhány féltve őrzött iratát. A február 29-től látogatható kiállításnak a Lux In Arcana nevet adták.

Ez lesz az első, és valószínűleg az egyetlen alkalom, amikor ezek az elképesztően értékes iratok elhagyhatják a Vatikán falait, és kiköltözhetnek a római Capitoliumi Múzeumba. Száz páratlan dokumentumot állítanak ki a február 29-től nyitva tartó tárlaton, többek között azokat a papírokat is, amelyek Dan Brown és még sok más író képzeletét is meglódították.

Galileo Galilei kézírása az egyik dokumentumon

Dan Brown úgy ábrázolta a Vatikán irattárát, mint egy szupertitkos, James Bond-filmekbe illő erődöt, olyan összeesküvés-elméleteket rejtő dokumentumokkal, amelyek egy életre megváltoztathatnák a történelmet és a jövőt is. A Vatikáni Levéltár erre szeretne rácáfolni azzal, hogy ennyi fontos, páratlan iratot közszemlére tesz – hiszen, ahogyan ők mondják, ezek „csupán” történelmileg értékesek. Erre utal a tárlat neve is: Lux In Arcana,  amelyből a lux latin nyelven fényt jelent – szimbolikusan megvilágítják az archívum eddig sötétségben megbúvó anyagait.

A kiállításnak aktualitást ad még a Vatikáni Titkos Levéltár megalapításának 400. évfordulója is. A kiállítók szeretnék megismertetni a nagyközönséggel, hogyan néz ki, és hogyan működik a pápa archívuma, és hogy mit is rejtenek azok a roskadásig telepakolt polcok, amelyeket ha egy vonalba állítanánk, több mint85 kilométerhosszú sort kapnánk.

A kiállítás régi anyagait a modern technológiával ötvözik, és számos multimédiás funkcióval bővítik a tárlatot: a látogatókat egy szakértő történész narrációja kíséri végig a dokumentumok hosszú során, így a laikusok is pontosan tudhatják, hogy milyen értékes írásos emlékek előtt haladnak el. A kiállítás közel hét hónapig, február 29-től szeptemberig tart nyitva.

A Vatikáni Titkos Levéltár páratlan írásos emlékei egészen a 8. századig nyúlnak vissza. Az elmúlt 12 század dokumentumai közül láthatóvá válnak majd olyan levelek, amelyeket az angol parlament tagjai írtak VII. Kelemen pápának VIII. Henrik házassága ellen; a Galilei ellen folytatott per iratai és a II. világháború kitörésével kapcsolatos dokumentumok. Kiállításra kerül a Dictatus papae VII. Gergelytől, amelyben 27 pontban kifejti a pápa mindenek feletti hatalmát. Láthatjuk majd azt a selyemre írt levelet, amelyben 1650-ben a kínai császárnő tájékoztatja X. Ince pápát, hogy a jezsuiták prédikációinak hatására keresztény hitre tért, illetve az amerikai ojibwe indián törzs 1887-es levelét, amelyben XIII. Leó pápát az imádság mesterének nevezik.

A Lux In Arcana tárlata a római Capitoliumi Múzeumban hétfő kivételével minden nap kilenc órától este nyolc óráig lesz látogatható, egy felnőtt jegy 12 euróba kerül majd.