Giordano Bruno kivégzése a mobilodon

A Vatikáni Titkos Levéltár új kiállításának, a Lux In Arcanának apropójából mobilalkalmazást is kiad, amelyen többek között megnézhetitek Giordano Bruno, olasz gondolkodó és filozófus élve elégetését.

1600. február 17-én Rómában, a Campo de’ Fiorin eretnekség vádjával elégették Giordano Brunót, az olasz filozófust, aki azt merte állítani, hogy a kor kezdetleges optikai eszközeivel is jól látható csillagok tulajdonképpen távoli Napok, körülöttük ugyanígy bolygók keringhetnek, s azokon a földihez hasonló élet lehetséges. (Bár néhány forrás szerint  azért ítélték el, mert megkérdőjelezte Jézust, és azt vallotta, hogy mivel megtévesztette a népet, jogosan gyilkolták meg.)

Bruno szobra a Campo de' Fiorin

A Bruno-per iratainak nagy része Napóleon időszakában megsemmisült, amikor 1815-1817 között Rómából Párizsba, majd vissza Rómába szállították. Egyedül néhány összefoglaló dokumentum maradt ránk, amelyeket a kivégzés előtt két évvel, 1598-ban írtak, és amelyek a Miscelleanea Armadi című kötetben találhatóak. Ezt 1940. november 15-én találta meg Angelo Mercati bíboros a vatikáni archívumok között. A kötetet a február 29-én nyitó Lux In Arcana kiállításon is megtekinthetik az érdeklődők.

A Miscelleanea Armadi vonatkozó oldalai

A Giordano Bruno perének és kivégzésének részleteit bemutató applikáció is ezen a napon debütál majd.

Az alkalmazás többek között lehetővé teszi majd, hogy ha a tabletedet vagy az okostelefonodat a Campo de’ Fiorin található Bruno-szoborra irányítod, láthatod, ahogy a kőalak lángokba borul és elég – hasonlóan, ahogyan több mint 400 évvel ezelőtt történhetett.

Forrás: The History Blog