Összerakták a szardíniai kőhadsereget

A kínai agyaghadsereget mindenki ismeri. Arról azonban kevesebben tudunk, hogy Szardíniának is van egy kisebb, de nem kevésbé lenyűgöző kőhadserege, amelyet a Kr. e. 8. században faragtak a nurági kultúrához tartozó emberek.

A Nuraghe kultúra Szardínián a neolitikumtól egészen a Római Birodalom hódításaiig jelen volt. Ez a civilizáció ma is álló kőépületeket is emelt a szigeten – nuraghének hívjuk magukat az építményeket is, amelyek gránit- és bazaltkövekből, kötőanyag nélkül készült köralapú, átlagosan10 mmagas épületek. Ezekből még ma is kb. 8.000 található a szigeten (átlagban egy minden 3 km²-en). Még ma sem tudjuk, hogy pontosan mire használták ezeket az emelvényeket.

Nuraghe épület Szardínián

A Nuraghe kultúra azonban nem csak erről emlékezetes: a nuraghe emberek kifaragtak 33 életnagyságú kőkatonát, amelyeknek nincs párja az egész világon. A kutatók a készítés idejét valamikor Kr. e. 1000 és 800 közé teszik – a híres-neves Csin Si Huang-ti kínai császár agyaghadserege sokkal később, a Kr. e. 3. században készült el.

Furcsa egybeesés, hogy a szardíniai katonákat is 1974 márciusában fedezték fel, pontosan akkor, amikor rábukkantak az agyaghadseregre is. A katonák Cabras városától nem messze feküdtek a földben, egy ősi nekropolisz falai között, több száz darabra törve. A közelben található kerámiadarabokat radiokarbonos vizsgálatokkal a Kr. e. 9. századra datálták.

Az egyik katona

A következő években nagyszabású ásatásokat végeztek a környéken, amelyek során 5172 katonadarabot találtak – ezek összesen 15 fejjé és 21 testté illeszthetők össze. A kutatók a darabkákból összeraktak két szobrot, a többit pedig hosszú évekig laboratóriumokban vizsgálták, megpróbálva minél több információt kifacsarni általuk a Nuraghe civilizáció oly kevéssé ismert életéről. 2004-ben azonban a Sassari Megőrzési és Restaurálási Központ munkatársai új projektbe kezdtek: összeállították az összes kőkatonát úgy, ahogyan feltehetőleg fénykorukban kinézhettek.

A katonák darabjai

Jelenleg 25 katonát sikerült összerakni, amelyeket idén nyáron állítanak majd ki a Cagliari Múzeumban dél- Szardínián. A kőkatonák három különböző fajtáját különböztetik meg a kutatók: 16 „boxert” raktak össze, amelyeknek pajzs áll a fejük felett, hat íjászt és hat másik, egyik csoportba se illő katonát, amelyek szintén íjat és nyilat, kardot és pajzsot tartanak, valamint testpáncélt és csúcsos sisakot viselnek.

A régészek 13 nuraghe építményt is találtak a szétszóródott katonák közelében.

Forrás: The History Blog