Ökoszállók a világ körül – Jég Veled!

Minden év novemberében Európa 7 helyszínén, az Alpokban és a Pireneusokban 3000 tonnányi hó mozgatásával különleges vállalkozásba kezdenek az Iglu-Dorf cég munkatársai: karácsonyi nyitással természetes környezetben, gondosan megtervezett és kialakított hókunyhó szállodákat hoznak létre.

A CO2 semleges, egyedi iglu fakvak garantáltan nem mindennapi élményt nyújtanak vadregényes környezetben, pazar panorámával és az már csak hab a tortán, hogy Európa legjobb síközpontjainak területein lettek kialakítva:

-         a svájci Davos Klosters síterep az összesen 250 kilométernyi, 85 sípályával az Alpok egyik legnagyobb pályarendszere, ahol a síterep magasabb pontjai elérik a 2800 métert is.

-         Közép-Svájcban található békés, idilli Engelberg üdülőtelepülés is két nagyszerű síközpont, a Titlis és a Brunni összekötője.

-         A szintén svájci Gstaad világhírű téli luxus üdülőhely a sízők és hódeszkások netovábbja az 57 felvonójával és 220 km kezelt sípályájával.

-         Az elegáns St. Moritz Svájc legkedveltebb turistaközpontjai közé tartozik, számos programlehetőség mellett az Alpok 12 legpatinánsabb síterepét egyesítő Best of the Alps szövetség tagja.

-         Zermatt a 3883 m Kis-Matterhorn csúccsal egyike a világ legmagasabban fekvő és egyben Svájc leghíresebb síközpontjának, ahol a gleccseren az év 365 napjában adottak a feltételek a sí és snowboard sportok hódolásához.

-         Zugspitze Németország büszkesége és legmagasabban kialakított sírégiója, melyet az ország egyetlen gleccserén hoztak létre, rendkívül hóbiztos, kiváló sípályákkal.

-         A Pireneusok keleti lábánál elterülő törpeállam, a vámmentes és adóparadicsomként elhíresült Andorra, nyugodtan magáénak tudhatja a síparadicsom titulust is minden igényt kielégítő sípályáinak és lenyűgöző táji adottságainak köszönhetően.

Az iglu szállások kialakításában kanadai inuit indiánok, svájci és más külföldi művészek, mérnökök vesznek részt. Az iglu falvakat minden évben újra építik. Az építés már nem a klasszikus módon, hóból egyforma tömbök kivágásával és összeillesztésével történik, hanem az eszkimó hókunyhókhoz teljesen hasonló, felfújható ballon alkotja a fő vázat, melyet több réteg hóval borítanak. A hókunyhók folyosója1 méterszéles, körülbelül3 métermagas, míg az alvó részként funkcionáló belső terület4 métermagas és4 méterátmérőjű. A közösségi igluk átmérője 8-10 méter. Egy iglufalu felépítéséhez 2700 óra szükséges. Mindegyik falu lényegében egyforma, de egyedi karakterrel és dizájnnal rendelkezik. Minden faluban van jacuzzi és szauna, utóbbi két mobil lakókocsiból lett kialakítva: egyik öltözőként, míg a másik izzasztóként funkcionál. Zuhanyzó viszont egyik faluban sincs, csak a friss hó. A falvak minden szezonban karácsonytól egészen április közepéig üzemelnek.

A családok, kis csoportok számára ideális standard iglun kívül kétszemélyes változatok, valamint romantikus lakosztály is választható. A led lámpa mellett gyertyafény, puha, meleg báránybunda és a romantikus hókunyhókhoz külön tartozó +40°C-os pezsgőfürdő óvja a párokat az elhidegülés veszélyétől az iglukban uralkodó +2°C-on.

Vacsorára forralt bor és választható sajt fondue-t vagy tészta specialitást szervíroznak, lefekvés előtt puncsot, míg ébredéskor még az extrém körülményekre kifejlesztett expedíciós hálózsákban fekve forró gyógynövényes teát szolgálnak fel, melyet bőséges reggeli követ. Ezeken kívül különböző programlehetőségek közül lehet választani, mint például hótalpas túrázás vagy éjszakai holdfényséta.

Egyedi igény estén lehetőség van hagyományos módon épített iglu bérlésére is, sőt szakember irányításával építhetjük saját magunk is: a hideg és a hó adva van, jégfűrészt biztosítanak, azaz Jég Veled!

Iglufalu videó:

Bővebb információt ide kattintva találtok.