Ahogy a hőmérséklet emelkedik, összemennek az emlősök?

Egy új tanulmány kimutatta, hogy az emlősök átlagos magassága a hőmérséklet növekedésével fordítottan arányos – tehát minél melegebb van, annál kisebbek vagyunk. A kutatók egy őskori lovon tesztelték az elméletet, de a jelenlegi felmelegedésre is igaz lehet.

Az első lovak körülbelül akkorák lehettek, mint egy macska, és alig nyomtak 4-5 kilót. Csak akkor kezdtek növekedésbe, amikor a Föld hőmérséklete csökkenni kezdett. A Bergmann-szabály kimondja, hogy a melegebb éghajlatokon élő emlősök kisebb testűek, mint a hidegebb éghajlatokon élő társaik, de eddig nem tudták pontosan, hogy ebben a hőmérsékleten kívül más tényezők is szerepet játszanak-e. A Sifrhippus sandrae vizsgálatával azonban, úgy tűnik, sikerült kideríteni, hogy a melegedő éghajlat magában elegendő a méretcsökkenés előidézéséhez.

A Sifrhippus sandrae a legkorábbi lóféle, amelyet ismerünk. Valószínűleg Észak-Amerikában és Európában magasabb területekről vándorolt délre, és a melegebb éghajlat miatt elkezdett összemenni. A következő 130,000 évben 30%-kal csökkent a magassága.

A kutatók, Ross Secord és kollégái minden eshetőséget figyelembe vettek: megvizsgálták, hogy a légköri szárazság, a nyomás megváltozása, a növények magasabb szén-dioxid tartalma is közrejátszhatott-e a jelenségben, de arra jutottak, hogy minden valószínűség szerint csak a hőmérséklet-változástól következett be ilyen drasztikus méretcsökkenés. A kutatás eredményeit a tudósok a Science folyóiratban publikálják.

Forrás: Popular Science