Az Explorer Fotószafari Klub ajánlata természetimádó fotósoknak

A Hanságba invitálunk mindenkit, aki szívesen kerekedik fel megcsodálni a természet időszakos csodáit, fogékony a természetjárás, fényképezés iránt.A télből a tavaszba igyekszünk, melyet szó szerint néhány lépéssel megtehetünk, amint a szürkés barnás fáradt télből belépünk a különleges zöld és fehér erdőbe, ahol millió szám borul virágba összefüggő szőnyeget alkotván egy ritka ártéri növény – a tavaszi tőzike.

A Répce folyó mentén felszántott és erdőkkel telepítet tájon, ártéri mocsárrétek ölelésében fekszik a ritkaság számba menő keményfa-ligeterdő, a “Répce erdeje”. Itt, a folyó középső szakaszán még természetes állapotok uralkodnak, a folyó rombol és épít, időszakonként elárasztja, ezzel megtermékenyíti a környező vidéket. A táji szépsége és fekvése, másrészt kiemelkedő növényi értékei miatt a 21 hektáros erdő közel hatvan esztendeje védettséget élvez.

A magas- és magyar kőris, a mézgás éger és a gyertyán alkotta erdőállományban megtaláljuk a több száz éves kocsányos tölgyeket, melyek ma is a hajdani tulajdonos Sopron vármegye főispánja családjának, a Simon család egy-egy tagjának nevét viselik (Atala-fa, Tibor-fa, Ödön-fa).

Miben rejlik az erdő igazi különlegessége?

Tavasszal, még lombfakadás előtt az avarszintre bejutó fény csalogatja elő a kora tavaszi hagymások pompázatos virágszőnyegét. A tavasz első hírnökeként egy különleges ártéri növény, a tavaszi tőzike borítja be az egész erdőt.A tőzikék hatalmas, 10 milliós egyedszáma egészen különleges, szemet gyönyörködtető látvány – igazi fotós téma.Nem csoda, hogy az ország minden tájáról idevonzza a természetszerető embereket, természetfotósokat.A tőzike és odvas keltike szőnyegben előfordulnak itt még a ligeti csillagvirág, a sárga tyúktaréj és a berki szellőrózsa pompás egyedei is.

Az erdő egyéb lakói:

Az egykor vízimalmokat éltető Répce, és a Hany felé szabadon futó patakok ágai kiváló életteret nyújtanak az édesvízi halfajok (csuka, sújtásos küsz, kövi csík) és több békafaj számára.Az öreg, odvas fákban az odúlakó madárvilág tagjai költenek, pl. a nagy számban előforduló harkályok: szürke küllő, közép fakopáncs, fekete harkály, nyaktekercs. Az erdei madárfajok közül gyakori a csuszka, az erdei pinty, a vörös begy, a búbos banka. A fák lombkoronájában rendszeresen fészkelnek ragadozók: a héja, a karvaly és az egerészölyv.

 Az elpusztult idős fák sem maradnak az enyészetnek, hiszen korhadékfogyasztó rovarok és gombák tucatjainak biztosítanak élőhelyet még évtizedeken keresztül.A csendben szemlélődő ember pirkadatkor vagy alkonyatkor találkozhat a vidék nagyvadjaival: őzekkel, szarvasokkal és vaddisznóval, vagy éppen vadászó rókával.

Időpont:

A tömeges virágzás időzítését a természet, az időjárás és a folyó esetleges áradása alakítja.Az utóbbi években a következőképpen alakult:

A 2008-as esztendőnek enyhe télutóján már február harmadik hetében virágba borult az erdő.

2009-ben ugyanígy történt, de ekkor egy kisebb tavaszi áradás elöntötte a már virágoktól pompázó erdőt. Ez bár a gyalogos megközelítést megnehezítette, viszont kiváló témát nyújtott a fotósoknak, filmeseknek a vízből kiemelkedő apró dombhátakon, halmokon a vízből kiálló virágok különleges látványa.

2010-ben március első hetében kisebb havazás zavarta meg a virágzást.

2011-ben csak március második hetében jött az enyhülés, és az erdő nem tudott egyszerre virágba borulni, a különböző erdőrészek több részletben virágoztak.

Mivel a lehető legpompásabb látványt igyekszünk megörökíteni, túránkat tehát a tömeges virágzáshoz időzítjük.Ezért folyamatos kapcsolatban állunk a tájegység természetvédelmi munkatársaival.

Időpontjaink szombati napokon: 2012. március  10., 17.

(Igény szerint hét közben is indítunk túrát.)

Javasolt öltözet:

Legpraktikusabb a gumicsizma viselete, de a folyó vízállásától függően szükség lehet akár vízálló nadrágra is, avagy szárazabb időben elég lesz a túrabakancs. Réteges öltözet és esőkabát javasolt.

Túra hossza, nehézségi foka:

Egy napos túra, Budapestről kora reggeli indulással.

A járművet és túravezetőt biztosítjuk.

A fotózással egybekötött erdei séta két órát vesz igénybe, mely egy átlagos fizikumú ember számára könnyen teljesíthető.

A kellemes ebéd után kiegészítő programként egy jóleső átmelegedést javaslunk a hegykői termálfürdőben.

Hazaérkezés: az esti órákban.

 

Szakmai vezető: Bilek Ferenc természetfotós, az Explorer Fotó-szafari Klub túravezetője

A VÉDETT NÖVÉNY ÉS ÁLLATFAJOK BÁRMIFÉLE KÁROSÍTÁSA, BEGYŰJTÉSE SZIGORÚAN TILOS!A KIJELÖLT ÖSVÉNYRŐL LETÉRNI SZIGORÚAN TILOS!

A túrát minimum 6 fő jelentkezése estén indítjuk. 6-14 fő esetén a részvételi költség 28.900-Ft/fő, 15 vagy több jelentkező esetén 16.200-Ft/fő.

A részvételi díj az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:

A szakmai fotós-túravezetést,

A természetvédelmi területen történő szakvezetést,

Az oda és visszautazás költségét,(autóbusz, sofőrrel)

Az autópálya díjat,

A hegykői termálfürdőbe szervezett program díját.

Nem tartalmazza az étkezés költségét.

Jelentkezés: travel@explorergroup.hu mail címen. Szakmai információ Bilek Ferenc túrvezetőtől kérhető a(+3630)692-1287-es telefonszámon.

Jelentkezési határidő:  első turnusra (március 10-i indulással) március 8-ig,  a második turnusra (március 17-i indulással) március 14-ig.

A részvételi díj személyesen az Explorer World Travel Utazási Irodában, 1118 Budapest, Rozmaring u. 5. szám alatt fizethető be, munkanapokon délelőtt 10 és délután 17 óra között, vagy átutalással az Explorer World Travel Kft.  10100826-05667600-01003002 bankszámla számára.

Vágj neki, fedezd fel, éld át az élményt velünk – és örökítsd meg a magad módján! Lásd meg benne, amit senki más! Sok örömet kívánok hozzá!

(Szöveg és képek: Bilek Ferenc)