- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Interneten gyűjtenek pénzt egy angol ásatásra

Posted By The Explorer On 2012-03-05 @ 11:50 In History | No Comments

A nyilvánosság teljes – anyagi és fizikai – bevonásával megvalósuló egyedülálló ásatással készülnek feltárni egy híres bronzkori lelőhelyet a kelet-angliai Cambridgeshire megyében.

Az internetes közösségi finanszírozási rendszer (crowdfunding), és a tömeges együttműködés (crowdsourcing) elvén alapuló kezdeményezés lényege, hogy legkevesebb 125 font (44 ezer forint) ellenében bárki belekóstolhat egy napra a régészszakmába.

A cél a híres bronzkori Flag Fen nevű lelőhely teljes feltárása, mielőtt az teljesen kiszáradna – az éghajlatváltozás, az aktív csatornaépítés, és a szomszédos Peterborough város terjeszkedése miatt -, és elpusztulna.

[1]

A területet 1982-ben fedezte fel Francis Pryor brit régész. A kutató egy 1,6 kilométeres töltés egy szakaszát tárta fel a kelet-angliai Cambridgeshire megye Fenland nevű kerületének mocsaraiban. A bronzkori terület nagy része a föld alatt fekszik, és az értékes leleteknek háromezer éve biztosít védelmet a vastag tőzegréteg – olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

[2]

A maga nemében eddig egyedülálló kezdeményezés mögött álló Digventures cég szerint a rendhagyó ásatásra július 23. és augusztus 12. között kerül sor. Akik nem tudnak személyesen kilátogatni a helyszínre, minimum tíz font (3500 forint) ellenében követhetik nyomon a munkálatokat az interneten keresztül.

Az oldalon egyebek mellett élő videoközvetítést és régészekkel készített interjúkat láthatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/03/05/interneten-gyujtenek-penzt-egy-angol-asatasra/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/24087.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/Flag-Fen.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.