Feltérképezték a Titanic roncsait

Elkészült az első, részletes térkép a Titanic roncsairól, amelyet több mint 130 000 fotóból állítottak össze a kutatók. A fotókat a mélyben, robotok segítségével készítették.

A Woods Hole Oceanographic Institution kutatói elkészítették az eddigi legpontosabb, átfogó térképet a Titanic roncsairól. Több mint 130000 fotóra volt szükségük ahhoz, hogy ekkora részletességgel feldolgozhassák a területet, amelyen jól látszik a hajótestet körülvevő, majdnem 40 négyzetkilométeres törmeléksáv.

„Ha a Titanic roncsaiból testamentumot szeretnénk csinálni azoknak, akik valaha rajta utaztak, akkor minél többet kell tudnunk az elsüllyedéséről” – nyilatkozta a WHOI speciális projektjeiért felelős David Gallo, aki a Titanic-expedíció egyik vezetője. –„Ezen felül látnunk kell a hajót a jelenlegi környezetében, az óceánfenéken.”

Ez nem az első alkalom, hogy kutatók megpróbálják feltérképezni a Titanic roncsait: rögtön a felfedezésük után, 1985-ben is kísérleteztek azzal, hogy távirányítású robotokkal fotókat készítsenek a hajótestről. Ezek a fotók azonban nem fedték le a roncs minden szegletét, így csak egy-egy kisebb részéről alkottak átfogó képet.

„A roncsnak több mint 40%-a feltérképezetlen még, köztük a hajótest nagy része” – írja az RMS Titanic Kft., a roncs jogtulajdonosa a honlapján.

A térképet alkotó képeket egy különleges expedíción készítették 2010 nyarán, amelynek az volt a célja, hogy megőrizze a Titanic örökségét az utókor számára. Az expedíciót az RMS Titanic, a WHOI és a kaliforniai Waitt Institute szervezte.

Az expedíció során torpedó alakú AUV-ok (autonóm víz alatti járművek, autonomous underwater vehicles) vizsgálták a területet oldalukon nagy felbontású szkennelő szonárokkal. Az AUV-ok által érzékelt, nagyobb törmeléktakaróval rendelkező részeket ROV-ok (távműködtetésű járművek, remote operated vehicles) segítségével fotózták le. Az eredmény 130000, nagy felbontású fotó lett, amelyet számítógépes technikával montázsoltak össze egy részletes térképpé.

„Még mindig feldolgozunk némi anyagot, de a 3D-s térkép alapjai már megvannak” – nyilatkozta Gallo.

A hajó oldalán található törmeléksávban többek között a kazánból és a hajó aljából is találtak darabokat. „Tényleg kezdjük megérteni, hogy a hajó miként szakadt ketté, és miként hagyott ilyen hatalmas lábnyomot az óceánfenéken” – mondta David Alberg, a NOAA kutatója.

A roncs elhelyezkedése talán segít megérteni majd, pontosan hogyan is süllyedhetett el ez a hatalmas óceánhajó az előző század elején.

Forrás: Discovery News

Képek: AP