Ökoszállók a világ körül – Két éj a tengerfenéken

Valószínűleg Kronosz és Rhea fia, a tengerek dühöngő istensége, Poszeidón is örömét lelné a Fidzsi-szigetekhez tartozó trópusi Katafanga atollnál 12 méteres mélységben kialakított tenger alatti luxushotel komplexumban, ahol a fényűzően berendezett lakosztályokhoz tartozó akvárium maga a tenger.

L. Bruce Jones, a négy vállalatból álló U.S. Submarine Group elnöke szeret álmodozni, majd a szürke hétköznapok során meg is valósítja őket. Nem rég a Föld legmélyebb pontja, a Marina-árokba történő merülési terve során is olvashattunk róla itt, a The Explorer Word honlapján.

A luxushotel egy szobája

Jones fő tevékenysége, hobbija és hírneve a luxus magán tengeralattjárók készítéséhez és értékesítéséhez kapcsolódik, de ahogy vallja, a világhírű Jacques-Yves Cousteau tengerkutató az 1960-as években tett ún. tenger alatti házkísérletei ihlették új álma létrehozásában, a világ első tenger fenekén kialakított luxus szálloda megvalósításában.

A 12 méteres mélységben felépített különleges tengeralatti szálloda 24 lakosztályába búvárfelszerelés nélkül, akár kisestélyiben, száraz lábbal, lifttel lehet lejutni. A tengerfenéken oszlopokra épített és a szálloda alapvázhoz vízhatlan zsiliprendszerrel kapcsolódó 51 m2-es luxus szobák fal és tető részét egy áttetsző akril panoráma ablak képezi, mely lehetővé teszi a tenger alatti élővilág, a megvilágított korallszirtek könnyed élvezetét, mert mi sem természetesebb, mint az ágyban elnyúlva vagy akár a lakosztály jacuzzijából végignézni, ahogy a szoba körül keringő vadászó cápa a keringő végső akkordjaként lecsap az áldozatára.

Az exkluzív víz alatti komplexum étteremmel, bárral, társalgóval, különleges spa szolgáltatásokat nyújtó részleggel, könyvtárral és egy nem mindennapi fogadalomtételhez esküvői kápolnával is felszerelt.

Nem hétköznapi világ, nem hétköznapi árakkal: a két éjszakát a tengerfenéken kialakított luxus lakosztályban és 4 éjszakát a 24 vízfelszínre épült luxus bungaló vagy szintén 24 szárazföldi villák egyikében, valamint olyan programlehetőségekkel kombinálva, mint például bortanfolyam, könnyűbúvárkodás és tengeralattjárós expedíciós csomag ára fejenként 15.000 amerikai dollárba, körülbelül 3 millió forintba kerül.

Persze felmerül a kérdés, hogy mennyire is öko a Poseidon Undersea Resort… az építésnél és az üzemeltetés kialakításánál a környezetre gyakorolt negatív hatások kerülése volt a fő szempont. A környezeti szemléletformálásra, tanításra, kutatómunkák biztosítására különböző korallzátony védelmi projekteket hoztak létre, a zátonyok fennmaradásáért és a korallok szaporodásának elősegítésére létrehoztak egy korallneveldét is.

Bővebb információért kattintsatok ide!

Kapcsolódó cikkeink: 
Ökoszállók a világ körül – Vezíreink nyomában
Ötegtáj lombfalu
Ökoszállók a világ körül – Jég veled!
Új módszerrel védenék meg a tengerek élővilágát