A Fjällräven Polar expedíció

Április 11-én indul a Fjällräven Polar expedíció, amelynek során 20 amatőr kalandor kap lehetőséget egy nem mindennapi, extrém körülmények között lezajló túrára Norvégia leghidegebb, hóval és jéggel borított vidékein.

A Fjällräven Polar expedíció ötlete az 1990-es években született meg, amikor Kenth Fjellborg, Svédország egyik vezető kutyaszánhajtója találkozott a Fjällräven alapítójával, Åke Nordinnal. Fjellborg ekkor a világ egyik legnehezebb kutyaszánversenyén, az alaszkai Iditarodon vett részt – ekkor jött az ötlet, hogy meg kellene szervezniük egy hasonló, svéd versenyt is, méghozzá olyat, amelyre bárki jelentkezhet. A verseny azóta is nagy népszerűségnek örvend, 1997-től több ezer vállalkozó szellemű kalandor jelentkezett rá.

Az idei útra 20 kalandort választottak ki – a jelentkezők közül internetes szavazás alapján dőlt el, hogy kik indulhatnak a Polar expedíción. A résztvevők között van svéd, lengyel, norvég, német, dán, finn, angol, portugál, belga és görög nemzetiségű ember is.

Az április 11-én induló, négy napos túra végleges útvonala valószínűleg csupán pár nappal az indulás előtt fog kiderülni – mégis, az már biztos, hogy az észak-norvégiai Signaldalen területéről kezdi majd a 20 kalandor a túrát, amely a híres Északi-fokot is érinteni fogja. Az, hogy pontosan merre tud majd menni a csapat, azon múlik, hogy milyen időjárási körülményekkel kell szembenézniük a körülbelül 330 kilométeres úton.

Az expedíció tagjait kísérni fogja Johan Skullmans profi expedítor és Kenth Fjellborg, a világ egyik legjobb kutyaszánhajtója tanítja be őket arra, hogyan bánjanak a szánhúzó kutyákkal.

Fotók: Fjällräven

Kapcsolódó cikkeink:
Az első mozgássérült sportoló a Déli-sarkon
Magányosan a Föld pólusain
A Lhoce-mászás krónikája