- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Utazz velünk Münchenbe!

Posted By The Explorer On 2012-03-29 @ 10:57 In Készülj fel! | No Comments

Az Explorerworld és a Ryanair közös nyereményjátékán most március 31-ig páros repülőjegyeket nyerhetsz Bajorország fővárosába, Münchenbe! Látogass el a The Explorer Facebook oldalára (www.facebook.com/explorerworld), és válaszolj a feltett kérdésre. Megfejtésedet a szerkesztoseg@explorergroup.hu címre küldd el! A helyesen válaszolók között minden nap egy páros belépőjegyet sorsolunk Münchenbe.

[1]

München Németország egyik legszebb városa – az a terület, ahol ma a város áll, már az újkőkor végén, Kr. e. 2000 körül is lakott volt. A misztikus legendákkal övezett sorsú kelta törzsek négyszögű földvárainak nyomait még ma is megtalálhatjuk az Aubinger Lohe, Langwied, Feldmoching és Perlach városrészek területén.

A város mai területén két ókori római út is vezetett át, és számos római kori sírt, sőt, egy villa rustica (hatalmas villa, itthon Szentendrénél tekinthetjük meg egy hasonló maradványait) is feltártak. Számos ponton találtak a bajuvárok korából származó temetkezési helyeket.

[2]

Villa rustica

A mai város elődjét egy már létező, szerzetesek által lakott település mellett alapította meg Szászország és Bajorország hercege. Az akkori kis falu egy híd köré épült, amit a herceg az Isar folyón építtetett. München hamarosan városi rangot is kapott, de igazán jelentőssé csak a 14. században vált, amikor IV. Lajos (korábban Bajorországi Lajos) ide helyezte át székhelyét. Ebben az időben lettek a fekete és az arany München színei, amelyek egyben a Német-római Birodalom színei is voltak. A 16. század folyamán a város a német ellenreformáció központja volt.

[3]

München a 19. században

München igazi fellendülése a 19. század elején kezdődött meg – már ekkor a legnagyobb város volt Európában, és ekkor vált Bajorország királyságának fővárosává is, ahol az állami parlament, a Landtag székelt. Legelegánsabb épületeit ekkor emelték – így például az Új Városházát is, amely 1908-ra készült el.

[4]

Az Új Városháza

A neogótikus épület az egykori piactér, a Marienplatz egész északi oldalát elfoglalja. A főhomlokzaton bajor királyok, választófejedelmek és Münchent szimbolizáló szobrok, allegorikus figurák állnak. A85 métermagas toronyból játsszák Európa egyik legnagyobb harangjátékát (Glockenspiel), amely 40 harang zendülésével 4 különböző dallamot szólaltat meg.

[5]

Az Új Városháza figurái

A harangjáték része az erkélyen megjelenő több mint 30 figura, amelyek két jelenetet elevenítenek fel. Az alsó sorban az ún. Schäfflertanz (kádártánc), a felsőben V. Vilmos bajor herceg Lotharingiai Renátával kötött házassága alkalmából rendezett lovagi torna jelenik meg.

1918-ban, az I. világháború alatt kikiáltották a Müncheni Köztársaságot. 1923-ban itt volt a Sörpuccs, amikor Adolf Hitler megpróbálta erőszakosan átvenni a hatalmat, de kísérlete kudarcba fulladt, és bebörtönözték.

A város a II. világháború alatt súlyos károkat szenvedett. A történelmi városközpont 90%-át, a teljes város 50%-át rombolták le a német katonák. 1938-ban itt írták alá a Müncheni egyezményt, amely döntött Csehszlovákia feldarabolásáról.

[6]

München a német ostrom alatt

München viharos történelmi háttere ellenére sikeresen újjáépítette magát, mára turisták százezreit vonzza különleges hangulatával. A központban, a Marienplatzon (az egykori piactéren) a korábban megemlített Új Városháza és a Régi Városháza is helyet kap. A Régi Városházát 1470 és 1480 között építették késő gótikus stílusban. Híres gótikus táncterme, melynek kupolaboltozatát Hans Wengler 1476-ban építette és ide készítette Erasmus Grasser a 16 mór táncosból álló faszobor-sorozatát is. A Régi Városházát az évszázadok során a kor ízlésének megfelelően gyakran átépítették – barokk és reneszánsz stílusjegyeket is kapott késő gótikus alapjaihoz.

[7]

A Régi Városháza

München leghíresebb piaca a Viktualienmarkt, a hatalmas élelmiszerpiac, amelyet még 1807-ben nyitottak meg először.

[8]

A Viktualienmarkt 1899-ben

Friss gyümölcsök és zöldségek, fűszernövények, húsok, ezerféle sajt, tengeri herkentyűk és illatozó virágok alatt roskadoznak az árusok asztalai. A piac reggel hétkor nyit, és este hatkor zár.

[9]

A Viktualienmarkt

Münchenbe még akkor sem szabad úgy elmennünk, hogy ne innánk sört, ha nem az Oktoberfest ideje alatt látogatjuk meg. A Hofbräuhaus a város leghíresebb sörfőzdéje, ahol naponta 10 ezer liter sört mérnek.

[10]

A Hofbräuhaus

A Nymphenburg-palota barokk stílusban épült, München egyik legszebb épülete. A 17. században épült, a Wittelsbach-dinasztia nyári rezidenciája volt. A kastély termeit manapság is teljesen kihasználják: a díszteremben nyaranta ünnepi játékokat tartanak, Az épület déli szárnyában a bajor uralkodók díszhintóit tekinthetjük meg, a tavakkal díszített parkban pedig további három kastély áll, a Fürdőpalota, a rokokó stílusú Amalienburg és a nyolcszögletű teaház, a Pagoda-kastély.

[11]

A Nymphenburg-palota

München legfőbb jelképe a Frauenkirche, azaz a Szűz Mária katedrális, amelyet 1494-ben szenteltek fel. A legenda szerint építőmestere, Jörg von Halsbach az ördöggel cimborált, és kifogásként használta a templomot azért, hogy az ördög ne vihesse el, mondván: a mű még nincs készen, az ablakok hiányoznak.

[12]

A legendás Frauenkirche

Halsbach meg is mutatta neki a kifelejtett ablakokat: mis is megtapasztalhatjuk, mit láthatott, a főbejárat mögött, a padlón található „lábnyomától” ugyanis az oldalsó ablakok egyikét sem látni, mivel az oszlopok mindegyiket eltakarják.

[13]

Az ördög lábnyoma a katedrálisban

Münchennek azonban nem csupán a történelmi emlékei csodálatosak – az évek során igazi világvárossá nőtte ki magát, számos múzeumával és irodaházával a metropoliszok szerelmeseinek is tökéletes úticélt jelent.

Az Explorerworld olvasói most a Ryanair jóvoltából március 29. és március 31. között három páros repülőjegyet nyerhetnek Bajorország fővárosába, Münchenbe.

A repülőjegyek egy alkalommal, oda-vissza utazásra érvényesek budapesti indulással Memmingen (Nyugat-München) desztinációra. A repülőjegyek 2012. április 1. és 2012. május 31. között használhatóak fel, foglalni pedig április 6-ig lehet. Adók és illetékek a jegyeket nem terhelik, egy maximum 10kg-os kézipoggyász vihető díjmentesen a repülőgépre.

További utakért és információért látogassátok meg a Ryanair honlapját!

[14]



Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/03/29/utazz-velunk-munchenbe/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.ryanair.com

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/villa.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/19thcenturymunich.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/newtownhall.jpg

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/jatek2.jpg

[6] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/hitler.jpg

[7] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/oldtownhall.jpg

[8] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/1899markt.jpg

[9] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/munich_viktualienmarkt.jpg

[10] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/sor.jpg

[11] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/GER_Munich_nymphenburg.jpg

[12] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/frauen.jpg

[13] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/03/devil.jpg

[14] Image: http://www.ryanair.com/hu

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.