Magasra helyezik a drótot a sünök védelmében

A sünök francia védelmezői nem olyan régen még azon háborodtak fel, hogy Párizs XVIII. kerületében a kedves mozgású tüskés kisállatokat néhány suhanc futball-labdának használta – manapság azonban nagyobb veszély miatt fújnak riadót. A város északi részén, a Porte de la Chapelle közelében egy vasúti töltés területén élő sünkolónia közelében fog felépülni a Chapelle International nevű hatalmas, 6,3 hektáros komplexum, amelynek első lakásait 2016-ban kívánják átadni a beruházók a tulajdonosoknak – ám az építkezés elijesztheti az 1981-ben védett állattá minősített tüskésdisznókat.

A párizsi Le Figaro szerint maga a párizsi polgármesteri hivatal urbanisztikai felelőse tartotta szükségesnek megnyugtatni az aggódókat. Anne Hidalgo biztosította az állatvédőket, hogy a tervezés során nem feledkeztek meg a sünkérdésről. “Ugyanúgy figyelembe fogjuk venni ezeket az állatokat, mint ahogy Broussais körzetben, Párizs XIV. kerületében tettük, ahol egy hasonló projektnél megőrizzük egy ritka denevérfaj élőhelyét és az építkezést úgy folytatjuk, hogy igazodunk téli hibernációs időszakukhoz” – mondta az illetékes. A sünök védett minősítése azt jelenti, hogy tilos irtani, elfogni vagy elszállítani példányaikat.

Így fog kinézni a Chapelle International

Genevieve Renson természetvédő és fényképész arra hívta fel a figyelmet, hogy a szóban forgó töltésnél tanyázó sünkolónia az egyedüli Párizs belterületén. “Korábban ezek az állatok nagy térséget népesítettek be a régi, fal által körülvett városi belterületen kívül is, de mára csak a töltés és a körülötte lévő kertek maradtak számukra, ahol a szederbokrok alatt bújnak meg. Sünkölyköket is láttam, ami azt jelzi, hogy elég otthonosan érzik magukat és szaporodnak is. Ám pontos számukat csak külön felméréssel lehetne megállapítani”.

A Chapelle International projekt zöld folyosót ír elő a sünök számára a töltés alatt, de a környezetvédők ezt nem tartják elegendőnek: szerintük a veszélyeztetett faj számára más behatolóktól teljesen védett menedéket kellene biztosítani a szóban forgó mintegy 2500 négyzetméteres területen. A XVIII. kerület környezetvédelmi illetékese ezt ugyan nem garantálja, de azt ígéri, mindent megtesznek a tüskés állatok nyugalmáért.

Az európai sün

A párizsi állatkolónia az európai sünnek nevezett fajhoz tartozik, amely külsőre megszólalásig hasonlít a Kárpát-medencében elterjedt keleti sünhöz. A Chapelle-kapu közelében élő állatokat különben a velük “focizó” huligánok kegyetlenségén kívül is számos megpróbáltatás érte már a fővárosi környezetben. Hiába írt alá 2009 nyarán az SNCF, a francia államvasút környezeti chartát a sünök élőhelyének tulajdonosával, az RFF nevű vasúti céggel, alig két hónappal később vegyvédelmi öltözéket viselő alkalmazottak mérgező anyagot permeteztek a töltésre. A művelet után számos sün tetemét találták meg a környéken. A felelősök később ígéretet tettek arra, hogy nem ismétlik meg a műveletet.

Az európai sün

A környezetvédők azóta új veszélyre hívták fel a figyelmet: a töltést közvetlenül a talaj szintjén kezdődő szögesdrót védte az illetéktelenek behatolása ellen, nem egyszer súlyos sérüléseket okozva a sünöknek. Az SNCF több hónapos huzavona után ígéretet tett Genevieve Rensonnak: olyan magasra helyezi a drótot, hogy a védett faj példányai elférjenek alatta.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Elsőként született Magyarországon csupasz turkáló
Kókuszillatú hangyák
Megfejtették a királylepkék vándorlásának titkát