- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Húsvéti Fesztivál Hollókőn

Posted By The Explorer On 2012-04-04 @ 11:56 In Éld át! | No Comments

A népi és a keresztény hagyományok mellett folklórprogramokkal, gasztronómiai és kézműves bemutatókkal is megismerkedhetnek a látogatók a Hollókői Húsvéti Fesztivál kétnapos rendezvényén április 8-án és 9-én.

Magyarország egyetlen világörökségi falujában, a mindössze 400 lelket számláló Hollókőn 1996 óta zajlik szervezett formában a húsvéti fesztivál.

Vasárnap szabadtéri szentmisével, ételszenteléssel és feltámadási körmenettel kezdődik a rendezvény. A szabadtéri színpadon egész nap zajlanak a folklórprogramok, Nógrád megye néptáncosai és hagyományőrző együttesei mellett Hollókő erdélyi testvértelepülése, Siklód néptáncosai mindkét napon székely táncokat mutatnak be. Színpadra lép egy lengyel és egy török néptáncegyüttes is.

[1]

Vasárnap tart koncertet a Dűvő zenekar is, amely több fellépőnek is zenei segítséget nyújt, hétfőn a Folt zenekar lesz a kísérő.

Az ófalu több udvarában különféle kézművesprogramok várják a látogatókat, akik ki is próbálhatják a tevékenységeket, a Petőfi utcában népi iparművészeti vásárt rendeznek.

A Tourinformnál berendezett Tojásos udvarban az ország híres iparművészei és tojásdíszítői készítik a húsvéti hímes tojásokat, az érdeklődők különféle díszítési technikákkal ismerkedhetnek meg.

[2]

Az ófalu várfeljárónál lévő alsó kútjánál népi játszóház várja a gyerekeket. A hollókői éttermekben megkóstolhatják a palóc gasztronómia remekeit, a palócgulyást, a juhtúrós sztrapacskát, a kenyérlángost, a túrós lepényt vagy a nyújtott házi rétest.

Mindezek mellett érdemes meglátogatni az ófalu múzeumait és kiállítóhelyeit – tette hozzá Sztrémi Zsuzsanna.

A vendégek az ófaluban sétálva megismerhetik a locsolás régi szokását, amelynek még mindig nagy hagyománya van Hollókőn. A fiatal fiúk vödörből locsolják vízzel a lányokat, ebbe a programba is bekapcsolódhatnak a látogatók.

A Hollókőre érkezők megcsodálhatják a világörökség részévé vált palóc építészet remekeit is, a falu múltjába pedig a Látogatóházban óránként vetített Kövek, várak, emberek című filmből kapnak bepillantást.

Forrás: MTI
Képek: itthon.hu, desztinaciomarketing.hu 

Kapcsolódó cikkek:
Nyit a falumúzeum Nyíregyháza-Sóstón  [3]
Szecessziós flaszterkoptató [4]
Elfeledett ékszerdoboz – somogyi miniexpedíció  [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/04/04/husveti-fesztival-hollokon/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/1-498.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/husveti_locsolas.jpg

[3] Nyit a falumúzeum Nyíregyháza-Sóstón : http://explorerworld.hu/2012/03/28/nyit-a-muzeumfalu-nyiregyhaza-sostogyogyfurdon/

[4] Szecessziós flaszterkoptató: http://explorerworld.hu/2012/01/03/szecesszios-flaszterkoptato/

[5] Elfeledett ékszerdoboz – somogyi miniexpedíció : http://explorerworld.hu/2012/02/05/elfeledett-ekszerdoboz-somogyi-miniexpedicio/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.