- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Kihalás fenyegeti a vidrákat Olaszországban

Posted By The Explorer On 2012-04-04 @ 09:13 In Föld | No Comments

 Újabb állatfajtát fenyeget kihalás Olaszországban. Kevesebb mint kétszázötven egyedre csökkent az olaszországi vidraállomány, pusztulásukat az ember okozza.

Egész Európában csökken a vidrák száma, de Itáliában a teljes eltűnés veszélyezteti őket – figyelmeztetett az olasz sajtóban a trieszti egyetem kutatócsoportja, amely az erdészettel közösen mérte fel a vidrapusztulást.

Az egykor az egész félszigeten és Szicíliában is elterjedt európai vidra (Lutra lutra) ma már Olaszországnak csak három területén található meg: a déli Basilicata-Calabria közötti Pollino nemzeti parkban, az abruzzói Majella nemzeti parkban és az alpesi Ticino-Alto Adigében.

A vidrák kihalása évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor 1963-73 között az orvvadászok hatszáz állatot öltek le. Tiltott vadászatukat azóta sem sikerült teljesen megállítani.

[1]

Az állományt tizedelik az autóbalesetek is, de a vidrákat mindenekelőtt természetes környezetük eltűnése pusztítja – állapította meg a vizsgálat.

A ragadozó emlősállat a halban gazdag folyók mentén él, és az egyre hosszabb száraz évszakok, a környezetszennyezés, valamint az olasz folyók halállományát szintén pusztító féktelen horgászat szabályosan felszámolta a vidrák táplálékszerző területeit. Ezért élnek ma már kizárólag védett természeti parkokban.

A trieszti egyetem külön honlapot indított [2], amelyre az Itália esetleg más részein látott vidrákról szóló jelzéseket várnak.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/04/04/kihalas-fenyegeti-a-vidrakat-olaszorszagban/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/otter.jpg

[2] külön honlapot indított: http://www2.units.it/lontra/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.