Sírkőlesen Írországban

Lelkes önkéntesek az írországi sírkövek nyomába erednek – a régi, történelmi jelentőségű fejfákat dokumentálják, majd összegyűjtik a hozzájuk kapcsolódó legendákat, történeteket, adatokat. A vállalkozás a családfakutatók munkáját segíti.

Okostelefonok, GPS-ek, táblagépek – a sírkővadászat ma már nem úgy zajlik, ahogyan azt a régi kalandfilmek alapján elképzelnénk. Zseblámpák, jegyzetfüzetek és Indiana Jones-kalapok helyett inkább a Helyszínelők eszköztárára hajaz az az önkéntescsapat fegyverarzenálja, amely a régi ír sírköveket hivatott dokumentálni.

A vállalkozó kedvű sírkővadászoknak először le kell fotózniuk a régi, ódon sírköveket, majd összegyűjteni az azokkal kapcsolatos helyi legendákat, történeteket, vagy az elhunythoz kapcsolódó neveket.

A projekt 8 hónapja kezdődött, de már most több mint 6 000 sírt dokumentáltak 80 temetőből. Az archívumhoz hozzáadták a már korábban dokumentált történelmi sírokat is, így lehetséges, hogy skóciai és angliai sírkövek is megtalálhatóak az adatbázisban.

A furcsának tűnő kezdeményezés szervezői azt várják a projekttől, hogy segítségével az ír felmenőkkel rendelkező emberek könnyebben felkutathatják őseiket. Rengeteg olyan egyesült királyságbeli család van, amelynek ír felmenői vannak – ez az adatbázis megkönnyíti számukra, hogy megtalálják családjuk ír ágának tagjait.

A Historic graves projekt honlapja bárki számára nyitva áll, legyen az valaki, aki ír őseit kutatja, vagy egyszerűen olyan, aki a történelem iránt érdeklődik.

Forrás: The History Blog
Fotó: TrekEarth 

Kapcsolódó cikkek:
A rejtélyes szabadkőművesek
Földünk legtitokzatosabb tájai
A Mary Rose íjászai nyomában