Nanoszerkezetének köszönhetően csillog a kacsatoll

Számos récefaj tollának a csillogása a tollsugarak nanoszerkezetének köszönhető: egy vékony keratinréteg alatt lépsejtszerű, pigmenthólyagokból álló rács tükrözi vissza a fény egy részét – fedezték fel amerikai kutatók.

Míg bizonyos hullámhosszú fény akadálytalanul áthalad a rácson, a többi visszatükröződik, ezáltal a fehér fényből színes káprázat lesz. Az, hogy mely hullámhosszokat veri vissza a toll, a pigmenthólyagok – más néven melanoszómák – egymás közti távolságától függ. Chad Eliason és Matthew Shawkey, az ohiói Akron Egyetem kutatóinak az Interface című folyóiratban megjelent vizsgálatai – amelyekről a Der Spiegel internetes kiadása számolt be – egy még soha nem látott szerkezetet tártak fel.

A biológusok különböző úszórécefajok tollait elemezték elektronmikroszkóppal és spektrofotometriával. Feltűnt nekik, hogy a tollak sokkal kevesebb színben fordulnak elő, mint amennyit a récék észlelni képesek – a nanorácsok segítségével azonban már jóval több színt lehetett létrehozni.

Érdekes módon a récék nem használják ki a rácsok nyújtotta lehetőségből adódó színpalettát, hanem csak olyan színeket alkalmaznak, amelyeket energetikailag stabilabb, szűk rácsokkal is el lehet érni. Ennek két oka lehet: vagy eleve csak ilyen típusú rácsok jöhetnek létre, vagy evolúciósan ezek a színek voltak előnyösek.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Továbbra is rejtély, mi vezényli haza a galambokat
Megmenekülhet a madagaszkári récefaj
Egy parányi énekesmadár tartja a vonulási rekordot