- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Az igazi J. Dawson

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-04-16 @ 11:27 In Felfedezetlen | No Comments

James Cameron Titanicról szóló kasszasikerének egyik meghatározó figurája a Leonardo DiCaprio által életre keltett Jack Dawson. Kevesen tudják azonban, hogy a Legendák Hajóján valóban utazott egy J. Dawson – de, néhány érdekes egybeesésen kívül, semmi köze nincs a filmbeli karakterhez.

A Titanic több mint 1500 áldozata – 59 híján, akiknek földi maradványait rokonaikhoz szállították – a kanadai Halifax 3 temetőjében nyugszik. A számokkal megjelölt sírok között van egy, a 227-es számmal megjelölt, amelynek névtábláján a J. Dawson név áll.

[1]

J. Dawson sírköve Halifaxban

James Cameron korábban kifejtette, hogy semmit nem tudott a 227-es sírkőről, és nem a titokzatos utas után nevezte el Titanic című kasszasikerének egyik főszereplőjét, a szegény, nagy álmokkal Amerikába induló, művész Jack Dawsont (Leonardo DiCaprio), aki beleszeret az első osztályon utazó Rose DeWitt Bukaterbe (Kate Winslet). Persze akad, aki nem hisz neki, de tulajdonképpen a történetnek ez az aspektusa nem is lényeges – J. Dawson élete a valóságban is volt olyan kalandos, mint filmbéli alteregójáé. Az Encyclopedia Titanica [2] weboldal felkutatta a valódi J. Dawson történetét.

A J. Dawson név nem a Jack, hanem a Joseph keresztnevet takarja. Joseph Dawson ír asztalos és fodrász 23 éves volt, amikor, élete második hajóútján, a Titanic fedélzetére lépett. 1888-ban született Dublinben, egy nyomornegyedben. Pontos születési körülményeit nem regisztrálták – apja, Patrick Dawson elmenekült a szülői háztól, mert, szülei nyomása ellenére, nem akart a római katolikus egyház papja lenni. Patrick ekkor még nem vette el anyját, Catherine Maddent, így hivatalos iratok nincsenek a születésről. Joseph Dawson nevét először egy népszámlálás alkalmával jegyezték le 1901-ben. A család nélkülözésben élt – Josephnek volt egy lánytestvére, Maggie, aki 4 évvel volt fiatalabb nála. Joseph tanulhatott – asztalos lett, és jezsuitáktól vett órákat, akik a közeli Belvedere College-ben tanítottak.

[3]

Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) Cameron Titanic-filmjében

1909-ben mellrákot diagnosztizáltak Joseph anyjánál, Patrick pedig családjához fordult segítségért azért, hogy gyerekeinek szociális lehetőségeit kibővítse. Fr Tom, Joseph nagybátyja meghívta a fiatalokat magához az angliai Birkenheadbe. Joseph beállt a brit hadsereg Királyi Katonai Orvosi Hadtestébe – néhány év után azonban leszerelt, mert felkeltették figyelmét a nagy utasszállító-hajók álláshirdetései, amelyek jó fizetést ígértek azok számára, akik nem félnek a kemény munkától.

Nem ez volt azonban az egyetlen oka a leszerelésnek: Joseph megismerkedett az egyik ilyen hajó fűtőemberével, John Priesttel – és gyönyörű húgával, Nellie-vel is. Joseph udvarolni kezdett a lánynak.

Priest beszélte rá Josephet az óceánjárókra, a fiatal ír pedig hamarosan összeköltözött a férfivel és annak anyjával Southamptonban, a Briton Street 17-es szám alatt. A Titanic utaslistáján később a 70-es házszám szerepel, amely akkoriban még nem is létezett – valószínűleg Joseph ír akcentusa miatt a regisztrációnál félreértették.

[4]

John Priest

John Priest túlélte a Titanic tragédiáját – a Southampton Pictorial című lap 1912-ben jelentette, hogy Mrs. Priesthez hazatért a fia, de lányai, Nellie és Emmie mindketten elveszítették kedvesüket.

A Dawson család úgy gondolja, Joseph feleségül vette Nellie-t – bár az eljegyzést soha nem jelentették be hivatalosan, valószínűleg titokban összeházasodtak, mert a Joseph halálát igazoló üzenet a White Star Line-tól Mrs. J. Dawson nevére érkezett Nellie-hez.

Joseph, amikor a Titanicra lépett, már korábban szolgált a Majestic óceánjárón néhány hónapig. A tragédia éjszakáján magához vette a minden fűtőembernek járó azonosító kártyáját – valószínűleg azért, hogy ha már nem élheti túl a balesetet (ekkor az összes mentőcsónakot vízre eresztették már), legalább tudják azonosítani a holttestét. Egyenruhájából már korábban megállapították, hogy a személyzet tagja volt. Cipője nem volt rajta – több társával együtt lerúgta magáról a végső süllyedés előtt, hogy talán úszva megmenthesse magát. Az egyik fűtőembernek, Thomas Dillonnak sikerült így túlélnie, Joseph azonban nem volt szerencsés. 23 éves volt, amikor a Titanic-kal a mélybe süllyedt.

[5]

Joseph Dawson arcképe

Bár Jack Dawson soha nem létezett, Joseph Dawson története számos ponton hasonlóságot mutat a Cameron által megformált karakterével – és ez a hús-vér, igaz történet is megérdemli, hogy fennmaradjon az utókor számára.

Forrás: Encyclopedia Titanica [6]

Kapcsolódó cikkek:
A víz alatti piramisok titka [7]
A legutolsó eredeti felvétel a legendák hajójáról [8]
Feltérképezték a Titanic roncsait [9]
Különleges Titanic-kiállítás nyílik az Államokban [10]
Új, eddig ismeretlen fotók a Titanic tragédiájáról  [11]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/04/16/az-igazi-j-dawson/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/Joseph_Dawson_Titanic_Gravestone.jpg

[2] Encyclopedia Titanica: http://www.encyclopedia-titanica.org

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/Jack-Dawson-jack-dawson-29322802-935-616.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/johnpriest.jpg

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/525645-joseph-dawson-who-was-23-when-he-joined-the-crew-as-6211421-jpg.jpg

[6] Encyclopedia Titanica: http://www.encyclopedia-titanica.org/the-real-jack-dawson.html

[7] A víz alatti piramisok titka: http://explorerworld.hu/2011/12/29/a-viz-alatti-piramisok-titka/

[8] A legutolsó eredeti felvétel a legendák hajójáról: http://explorerworld.hu/2012/04/12/a-legutolso-eredeti-felvetel-a-legendak-hajojarol/

[9] Feltérképezték a Titanic roncsait: http://explorerworld.hu/2012/03/13/felterkepeztek-a-titanic-roncsait/

[10] Különleges Titanic-kiállítás nyílik az Államokban: http://explorerworld.hu/2012/01/15/kulonleges-titanic-kiallitas-nyilik-az-allamokban/

[11] Új, eddig ismeretlen fotók a Titanic tragédiájáról : http://explorerworld.hu/2011/12/15/uj-eddig-ismeretlen-fotok-a-titanic-tragediarol/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.