A Jupiter pokoli holdjának részletes térképe

Elkészült a Jupiter pokoli holdjának, az Iónak első részletes térképe. A vulkanikus kísérő feltérképezését a Voyager-1 és -2, valamint a Galileo szondák adatai alapján készítették.

A Jupiter Io nevű holdját – a bolygó másik három holdjával együtt 1610-ben Galileo Galilei nem sokkal azután fedezte fel, hogy elkészítette első távcsövét. A négy nagy Jupiter-holdat – az Iót, Europát, Ganimédeszt ill. Kallisztót – Galileo-holdaknak is nevezik. Nevét a görög mitológia egyik alakjáról, Ióról kapta, aki Zeusz (római nevén Jupiter) egyik szeretője volt.

Az Io azért kapta a „pokoli” jelzőt a csillagászoktól, mert felszínén nagyon erős aktív vulkanizmus folyik, amely a Naprendszer más holdjaira egyáltalán nem jellemző. Az alacsony gravitációnak köszönhetően az akár 1 km/s sebességgel kilövellő vulkáni hamu egészen 300 km magasságig feljut. Ez azt bizonyítja, hogy nem a Föld az egyetlen égitest, amelynek aktív belső szerkezete van. A hold azért is kitűnik a Naprendszer többi égiteste közül, mert felszínén nincsenek meteoritbecsapódásokat jelző kráterek.

Az Iónak csillagászati szempontból különleges szerepe van: Ole Rømer a fénysebességet ezen hold mozgása alapján határozta meg, mert eltéréseket figyelt meg az Io periódusidejében.

Az U.S. Geological Survey által publikált új, részletes térkép 19 különböző fajta felszíni formációt azonosít, például vulkáni üledékes területeket, síkságokat és hegységeket. Meglepő módon az Io vulkanikus aktivitása okozta hosszú távú felszíni változások a hold területének kevesebb mint 15%-át érintik.

A térkép alapján megfigyelhető felszíni formák helyzetének és eloszlásának ismeretével a hold belsejében zajló folyamatokat érthetjük meg jobban. Ezen kívül a térkép segíthet még a jövőbeni Jupiter-missziók célpontjainak kiválasztásában is.

Az Io részletes térképét innen tölthetitek le nagy felbontásban.

Forrás: hirek.csillagaszat.hu és Astronomy Now Online
Fotó: U.S. Geological Survey és maicar.com

Kapcsolódó cikkek:
Pusztító homokvihar az űrben
Ahogy a NASA látja a világot
Hupikék törpikék lennénk a Vénuszon