Szellemvárosok Európában – Famagusta

Pripyat, Famagusta, Paradise Valley, Kolmanskop – csak néhány a világ leghíresebb szellemvárosai közül. A különleges hangulat, hátborzongató üresség és a hely történelmének tragikuma egyre több látogatót vonz ezekbe a sajátos, izgalmas múltat őrző kisvárosokba.

Famagusta, Ciprus

Famagusta, a világ egyik leghíresebb szellemvárosa, a görög-török ellentét szívfacsaró áldozata. A város nagy múltra tekint vissza – még II. Ptolemaiosz alapította Kr.e. 245-ben egy Arsinoe nevű halászfalu helyén. Mindig gazdag városnak számított – az ókorban fontos kereskedelmi útvonalak haladtak el mellette, így kedvelt piaca volt a velencei és genovai árusoknak. A II. világháború után itt működött a két brit internálótábor egyike, ahol körülbelül 50000 holokausztot túlélt zsidó várta az engedélyt, hogy kivándorolhasson Palesztinába. (Erről szól egyébként Leon Uris felejthetetlen regénye, az Exodus.)

A városra ezután még inkább meggazdagodott: népszerű turistaparadicsommá vált, itt nyaralt többek között Elizabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welch és Brigitte Bardot. Famagusta maga volt a luxus megtestesítője – egészen 1974. július 15-ig, amikor görög katonatisztek puccsot kíséreltek meg, hogy Ciprust Görögországhoz csatolják. A törökök, azzal az ürüggyel, hogy a török etnikum védelmére kelnek, elfoglalták a várost, és azonnali hatállyal evakuálták a lakókat és a turistákat.

Famagusta még ma is ugyanúgy fest, mint azon a gyászos napon – az emberek csak a legszükségesebb holmijaikat vihették magukkal, így az otthagyott ruhák, könyvek, kólásüvegek mind ugyanúgy hevernek, ahogy tulajdonosaik utoljára hozzájuk értek. A török katonák azóta is folyamatosan fegyverrel védik a területet, így még a fosztogatók sem merészkedtek a városfalakon belül. A magányosan álló, egykor modernnek számító, ma omladozó hotelek, szállodák, apartmanok egy letűnt, boldogabb korszakot idéznek.

Kapcsolódó cikkek:
Externsteine, Németország szent szíve 
A meglepetések városa, Szentpétervár