A madarak is virágokkal kedveskednek párjuknak

Az udvarlás alapszabályát, amely szerint szíve hölgyét virágokkal lepje meg a gáláns lovag, a pártás lugasépítő is ismeri – derítették ki kutatók.

A pártás lugasépítő (Chlamydera maculata) hímje először terméseket gyűjt lugasának díszítésére, hogy azzal keltsen jó benyomást a tojó madarakban. Miután a szerelmi fészek termései elfonnyadtak, és elvesztették vonzerejüket, közvetlen környezetében helyezi el azokat, így a lugas körül előbb-utóbb színpompás növények díszelegnek. Ily módon a pártás lugasépítő – ha nem is tudatosan – az első állatfaj, amely növényt termeszt anélkül, hogy azt táplálékként hasznosítaná – írják a brit Exeteri Egyetem kutatói és kollégáik a Current Biology című folyóiratban.

A pártás lugasépítő (Fotó: David Cook)

Az ausztráliai Queensland államban található Taunton Nemzeti Parkban a nemzetközi kutatócsoport a madár lugasa körül nagy számban fedezte fel a burgonyafélék családjába tartozó Solanum ellipticum növényt, amelynek rikítóan lila virágai és zöld termései vannak.

Solanum ellipticum

A pártás lugasépítő ezen kívül körültekintő kertész, “lakóhelye” környékét gondosan megtisztítja a bozóttól és a gyomoktól, ezzel ideális körülményeket hoz létre színpompás növényei növekedéséhez. Ténykedése feltehetően hosszú távon jövedelmező – a madár ugyanis akár tíz évig is ugyanazt a lugast használja. Minél díszesebb azonban “otthona”, annál több munka van vele: a hím nem hagyhatja egyedül a lugast, mert azt egy másik hím pillanatok alatt megkaparinthatja.

Így néz ki egy szorgos lugasépítő fészke

A pártás lugasépítő Ausztrália keleti részének belső területein él, a hegyoldalak és patakpartok száraz, sűrű erdőségeiben honos. Díszes lugasának dekorálásához újabban emberi eredetű tárgyakat, így kupakokat, üvegcserepeket is felhasznál. A hím nem csupán fészkével, de viselkedésével is csábítja a tojókat. Minden hím igyekszik minél több tojót magához csalogatni. Lugasa előtt a hím mályvaszínű tarkófoltját mutogatva, sziszegő, csicsergő hangokat hallatva csalogatja a tojókat.

Forrás: MTI
Fotó: The Featured Creature 

Kapcsolódó cikkek:
Szavazás 2013 madaráról!
A hollók emlékeznek rád 
Előszeretettel csapnak le a héják a fehér galambokra