Nézd a Földet HD-ben!

A Urthecast kezdeményezés segítségével hamarosan Te is láthatod, amit a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén dolgozó asztronauták minden nap megfigyelhetnek: élőben, a nap 24 órájában nézheted a Földet az űrből, méghozzá elképesztő minőségben.

Nem kell képzett űrhajósnak lenned, hogy a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről a Földet nézhesd – a Urthecast kezdeményezés segítségével a tervek szerint jövő év elejétől a nap 24 órájában, a hét minden napján élő közvetítést láthatsz arról, hogy milyen látvány tárul az asztronauták szeme elé az űrből. A Urthecast az Orosz Űrközpont segítségével fogja speciális, erre a célra kifejlesztett kameráit az Űrállomás fedélzetére juttatni, ahonnan folyamatosan közvetíti majd azt a képet Földünkről, amelyet az űrhajósok látnak.

A nagy felbontású felvételeket az urthecast.com weboldalról nézhetjük majd élőben, méghozzá olyan jó minőségben, hogy akár egy méteres objektumot is kiszúrhatunk rajta. Arra is lehetőség nyílik majd, hogy bárki kiszámítsa, mikor halad el az Űrállomás (és ezzel a kamerák) az ő lakhelye felett.

http://www.youtube.com/watch?v=kVCdye2-vUQ&feature=player_embedded

Ez alapjában változtatja meg a reklámozás stratégiáját is, hiszen segítségével „élő adásban” elhelyezett reklámokat is leszervezhetnek a cégek például flashmobok vagy óriásplakátok segítségével.

„A Urthecast olyan lesz, mint a Twitter és a Facebook együttvéve, csak ezúttal nem embereket, hanem helyeket lehet majd figyelemmel kísérni” – nyilatkozta Scott Larson, az Urthecast egyik alapítója a Mashable-nek. A felvételeken a felhasználók által készített képeket és videókat is megtekinthetjük – így például ha valaki készített egy csodálatos fotósorozatot az Eiffel-toronyról, ha az Űrállomás éppen ezt a területet mutatja, mi is megtekinthetjük a képeket, miközben élőben figyeljük, mi történik az építmény körül.

Kapcsolódó cikkek:
Pusztító homokvihar az űrben
Ahogy a NASA látja a világot
Káprázatos éjszakai fotók Földünkről