Ökoszállók a világ körül – Ökoállatságok /második rész/

Állatformába bújtatott vagy a hely élővilágához szorosan kapcsolódó ökoszállók, ahol valóban hallani a természet hívó szavát.

Vannak napok, amikor egyszerűen kutyául érezzük magunkat és nem is lehetne ez igazabb az amerikai egyesült államokbeli Idaho államban kialakított Dog Bark Park Inn Bed & Breakfast panzióra. Cottonwood egy volt a sok amerikai álmos, poros kis település közül, egészen addig, míg egy napon az Angliában tenyésztett, a kopók egyik legősibb fajtája, egy Beagle kutyus, ami ráadásul méretével a világ legnagyobbja, otthonául nem választotta. Bizony-bizony, akárcsak az első részben szereplő Kumbuk River Eco Extraordinaire elefánt szállásnál , itt is lehetőségünk van pár nap és éj eltőltésére a helyes kis eb testében. A természetbarát, zöld környezetben kialakított, két belső szintből álló, fából épült kutya bőrébe bújva, bent még több Beagle-t találunk. Ebben a szálláshelyben minden lakberendezési tárgy Beagle kinézetűre van faragva, köszönet a szálláshelyet és belső dizánját megalkotó és kivitelező két helyi művésznek, ezen amerikai állom beteljesítőinek, Dennis Sullivan-nek és Frances Conklin-nak. A12 méter magas blökit, Tobynak, míg kisebbik társát Sweet Willy-nek hívják.

Beagle rajongóknak kötelező!

Itt a zsiráf! Hol a zsiráf?

Az 1930-as évek hagyományos eleganciája és a modern kor kényelme köszönt vissza az 1932-ben skót vadászházak mintájára épült kenyai Giraffe Manor méltóságteljes, a fenntartható fejlődés, környezetvédelem és ökoturizmus szellemében működő, egyedi Környezetgazdálkodási Terv kidolgozásával rendelkező szállodában, ami ráadásul, olyan érdekes projekteket is támogat, mint például az országban oly gyakori szembetegségek (szürkehályog, trachoma) sikeres orvosi segítségnyújtása. A Nairobitól 20 kilométerre, egy 140 hektáros területen belül,12 hektár magánterületű szálláshely egyediségét a szálloda parkjában található Rotschild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rotschildi) csorda adja.

Zsiráfok, melyek bekukkantanak a bejárati ajtón, végigpásztázzák reggeliző asztalunkat, sőt, még hálószobánk ablakán keresztül is zavartalanul leskelődnek… Az igazi zsiráfrajongók itt kedvükre kizsiráfozhatják magukat, lehet simogatni, etetni, babusgatni a természet e nyakigláb, különleges csodáit. Az élmény megunhatatlan! …és akkor még nem is beszélve ezt a vissza az időbe, picit Távol Afrikás, Karen Blixenes életérzést kínáló butik-hotelt körbeölelő tájról, a Ngong-hegyekről…, mert ugye? „Volt egy farmon Afrikában, a Ngong-hegyek lábánál…”

Crocodile Dundee otthonát, Ausztráliát járva, kötelező program az ország egyik leghíresebb és 1992-től a világörökség listáját is gazdagító Kakadu Nemzeti park felkeresése, és ha már egyszer ott vagyunk, mi sem természetesebb, mint, ahogy ebben a sorozatban már oly megszokott módon, egyszerűen beköltözni a hely jelképébe, a világ legnagyobb és legveszélyesebb krokodil fajának, a sósvízi vagy más néven a bordás krokodil (Crocodylus porosus) belsőjébe. A Gagudju Crocodile Holiday Inn egy fantasztikus ökotrendeket képviselő, krokodil formájúra megépített komplexum közvetlen a nemzeti park szívében, mindössze 2,5 órányi autóútra Darwintól. A szálloda rengeteget fektetett különböző zöld kezdeményezésekbe, mint például az Energy Eye rendszerbe, mely célja a szállodai szobák környezettudatos energiahatékonyságának növelése, úgy, hogy a vendégek komfortja nem csökken. Az optimális energiatermelés és felhasználás szabályozásával kerüli el a szálloda a felesleges energiapazarlást, mint például a hagyományos fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentése alternatív energiaforrások használatával. Kifejlesztettek egy őslakosokat oktató és foglalkoztató programot is, valamint az őslakosok kultúrájának megőrzése és támogatása is a szálloda céljai között szerepel. A szálloda teljesen elkötelezett a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem és a helyi lakosok bevonása mellett.

Állatságokat illetően, azért nem állunk meg Ausztráliánál, ha már Budapesttől Darwinig 12613 kilométert utaztunk! A krokók földjéről egy kenguru ugrással a többek között birkáiról híres Új-Zélandra, egész pontosan az Északi-sziget Tirau városkájába, kevesebb mint egy órányi autóútra Rotoruától, keveredünk. Méghogy a jelen maori harcosai csak tele torokkal, kiöltött nyelvvel, mezítláb hakázni tudnának?! Ugyan-ugyan, leleményben sem szenvednek hiányt. Tirauban az ökotúráinkhoz szükséges maximális információhoz a nagy pásztorkutya és szintén nagy birka kinézetű Tirau Információs Központban jutunk hozzá! Mendemondák szerint az utóbbi épületet a Shrek névre keresztelt, Új-Zéland leghíresebb barijának mintájára tervezték. Shrek a juh, hírnevét azzal vívta ki, hogy egy szép napon, ráunva a birkanyírásra, elszökött és kerek 6 éven át bújkált. Előkerülve, de végülis sorsát el nem kerülve, élő televíziós közvetítésben került az idők során hatalmasra nőtt bundájával a nyíró alá. 16 évesen 2011-ben hunyt el és hamvait Új-Zéland legmagasabb hegycsúcsáról, a Cook-hegyről szórták szét.

Bemutatott helyek:
Dog Bark Park Inn Bed & Breakfast
Giraffe Manor
Gagudju Crocodile Holiday Inn
Tirau Információs Központ 

Kapcsolódó cikkeink:
Ökoállatságok – első rész
A vörös lista

Létrejön a világ legnagyobb természetvédelmi területe Afrikában
24 millió generációnyi növekedés