- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Vakondok segítenek a tiltott területek feltárásában

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-04-25 @ 10:58 In History | 1 Comment

Egy észak-angliai római erőd, az Epiacum környezetében tilos a régészeti munka – pontosabban a kutatóknak, sőt, a terület tulajdonosainak is tilos a földben ásniuk. Egy apró, szőrös kutatócsapatot azonban ez nem igazán tart vissza a munkától: a helyi vakondok szorgalmasan ássák ki a római kori leleteket.

Az Epiacum, vagyis a Whitley Kastély Észak-Angliában, a festői szépségű Northumberland tartományban található. Hadrianus fala, amely a Világörökség része, alig 20 kilométerre északra fekszik tőle, a római kori erőd azonban mégsem osztozik az egykori Római Birodalom határát jelképező kőfal népszerűségében, hiszen a régészek nagyrészt hozzá sem tudtak nyúlni a területhez – a környéken ugyanis tilos a régészeti feltárás, pontosabban jogszabály védi a földterület érintetlenségét. Így a kutatóknak meg van kötve a kezük – bár a felszínen turistacsoportok járnak, mégsem tudják teljes egészében feltárni a helyet.

[1]

Ez a jogszabály azonban egy csapat apró, szőrös kutatót nem igazán gátolt meg abban, hogy keresztül-kasul felássák az Epiacum területét: a helyi vakondok a hatóságok figyelmeztetésére fittyet hányva végzik dolgukat, a régészek pedig kihasználják a szerencse adta önkéntesek munkáját.

[2]

Egy 37 (emberi) önkéntesből álló kutatócsoport a napokban körbejárta az Epiacum területét, és a vakondtúrások földjét átvizsgálva számos értékes római kori leletet regisztrált. A munkát felügyelte az English Heritage szervezet, így minden legálisan, a jogszabályok figyelembevételével zajlott. A vakondok által felszínre hozott leletek között volt egy terra sigillata edény maradványa, számos töredéke egy római kori tálnak, agyagedénynek és a maradványai egy gyöngyökből álló karkötőnek vagy nyakláncnak. Egy turista a területen szintén egy vakondtúrás környékén talált egy bronzdelfint is, amely valószínűleg egy római vízcsap része lehetett.

[3]

Jelenleg a leletek az Epiacum Heritage Ltd. [4] gondozásában állnak, amely azért jött létre, hogy fellendítse a turizmust és segítsen a feltárásban az Epiacum területén. A vállalat regisztrálja a leleteket, mielőtt visszaadná őket a terület tulajdonosainak, Elaine és John Edgarnak, akik a közeli Castle Nook farmon élnek, és birtokolják az Epiacum területi jogait. Ennek ellenére a jogszabály értelmében még ők sem bolygathatják meg az erőd földjét. Az Epiacum Heritage célja, hogy a helyszínen talált leleteket egy nagy, összefüggő kiállításba rendezhessék.

Az Epiacum a legmagasabb római kori erőd Nagy-Britanniában. Fénykorában 500 római katonát látott el, akik valószínűleg azért voltak itt, hogy felügyeljék a helyi ezüstbányászatot. A helyszín nem teljesen feltáratlan: a 19-20. század fordulóján a régészek már felszínre hoztak fontos leleteket, mint például bőr cipőket, pénzérméket, használati tárgyakat és Apollóhoz, Herkuleshez, Minervához és Mithrászhoz szóló oltárokat. Azóta azonban a feltárási tilalom miatt nem kerültek felszínre újabb leletek.

[5]

Ahhoz, hogy az Epiacum megkapja a jelentőségének megfelelő figyelmet, rengeteg befektetés szükséges mind munkaerő, mint anyagi támogatás szintjén. Az Epiacum Heritage-nak szüksége van önkéntesekre ahhoz, hogy a területet pontosabban letérképezhessék. Akit érdekel a római kori erőd körüli önkéntes munka, az ide kattintva [6] jelentkezhet arra, hogy segítsen megismerni ezt a méltatlanul elfeledett történelmi gyöngyszemet.

Forrás: The History Blog

Kapcsolódó cikkek:
Különleges sírlelet az angol apátságban [7]
Európa legkorábbi húros hangszerét tárhatták fel Nagy-Britanniában [8]
Interneten gyűjtenek pénzt egy angol ásatásra [9]
Járd körbe a Stonehenge-t!  [10]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/04/25/vakondok-segitenek-a-tiltott-teruletek-feltarasaban/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/epiacum-aerial.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/6a00e552722125883300e55395b6fe8834-800wi.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/Whitley-Castle-Epiacum-Northumberland.jpg

[4] Epiacum Heritage Ltd.: http://www.epiacumheritage.org/

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/whitleycastle-2295a.jpg

[6] ide kattintva: http://www.epiacumheritage.org/help-out/

[7] Különleges sírlelet az angol apátságban: http://explorerworld.hu/2012/04/20/kulonleges-sirlelet-az-angol-apatsagban/

[8] Európa legkorábbi húros hangszerét tárhatták fel Nagy-Britanniában: http://explorerworld.hu/2012/03/30/europa-legkorabbi-huros-hangszere/

[9] Interneten gyűjtenek pénzt egy angol ásatásra: http://explorerworld.hu/2012/03/05/interneten-gyujtenek-penzt-egy-angol-asatasra/

[10] Járd körbe a Stonehenge-t! : http://explorerworld.hu/2012/01/28/jard-korbe-a-stonehenge-t/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.