6,8 millió madár halálát okozzák a kommunikációs tornyok

Évente mintegy 6,8 millió madár pusztul el a kommunikációs tornyokkal való ütközés következtében Kanadában és az Egyesült Államokban – állapították meg amerikai kutatók tanulmányukban.

Számításaikat korábbi vizsgálatokra alapozták, amelyekben 38 torony körül mérték fel a madáráldozatok számát, ezeket az eredményeket terjesztették ki a két ország minden 60 méternél magasabb tornyára.

A nagyobb tornyok olyan magasságokba is felérnek, ahol a vándormadarak repülnek, ezek közül is a legveszélyesebbek a folyamatos vörös fényt kibocsátók. Rossz időben a madarak a szokásosnál alacsonyabban repülnek, ráadásul éjszaka elveszíthetik tájékozódási pontként a csillagokat, ezért lehet ilyenkor csalóka számukra a folytonos fényforrás. Előszeretettel köröznek a madarak a tornyok körül, és ha nagyobb építményről van szó, akkor kábelekbe, vezetékekbe ütközhetnek, de az is megesik, hogy egymásba repülnek az állatok. – idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál Travis Longcore-t, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatóját.

A tornyok magasságának főként a tápkábelek mennyisége miatt van jelentősége, a madarak 71 százaléka a legmagasabb (a létesítmények 1,9 százalékát képező) tornyoknál pusztul el. A legnagyobb gyilkosok a tévé- és rádiótornyok, nem pedig a náluk kisebb mobiltelefon-adótornyok.

Könnyedén csökkenteni lehetne a jelzőfény túlságosan erős vonzását, ha folytonosan világító fényforrás helyett pislogó fényt használnának, ez akár 45 százalékkal is visszavetné a madárhalálok számát – írták a PLoS ONE című internetes tudományos folyóiratban a tanulmány szerzői.

Az ütközéses balesetek 95 százaléka az Észak-Amerika és Közép-, valamint Dél-Amerika között vándorló madárfajokat érinti, amelyek között több védett faj is van – tette hozzá Longcore.

Forrás: MTI