- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

6,8 millió madár halálát okozzák a kommunikációs tornyok

Posted By The Explorer On 2012-04-28 @ 13:28 In Föld | No Comments

Évente mintegy 6,8 millió madár pusztul el a kommunikációs tornyokkal való ütközés következtében Kanadában és az Egyesült Államokban – állapították meg amerikai kutatók tanulmányukban.

Számításaikat korábbi vizsgálatokra alapozták, amelyekben 38 torony körül mérték fel a madáráldozatok számát, ezeket az eredményeket terjesztették ki a két ország minden 60 méternél magasabb tornyára.

A nagyobb tornyok olyan magasságokba is felérnek, ahol a vándormadarak repülnek, ezek közül is a legveszélyesebbek a folyamatos vörös fényt kibocsátók. Rossz időben a madarak a szokásosnál alacsonyabban repülnek, ráadásul éjszaka elveszíthetik tájékozódási pontként a csillagokat, ezért lehet ilyenkor csalóka számukra a folytonos fényforrás. Előszeretettel köröznek a madarak a tornyok körül, és ha nagyobb építményről van szó, akkor kábelekbe, vezetékekbe ütközhetnek, de az is megesik, hogy egymásba repülnek az állatok. – idézte a LiveScience [1]című ismeretterjesztő portál Travis Longcore-t, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatóját.

[2]

A tornyok magasságának főként a tápkábelek mennyisége miatt van jelentősége, a madarak 71 százaléka a legmagasabb (a létesítmények 1,9 százalékát képező) tornyoknál pusztul el. A legnagyobb gyilkosok a tévé- és rádiótornyok, nem pedig a náluk kisebb mobiltelefon-adótornyok.

Könnyedén csökkenteni lehetne a jelzőfény túlságosan erős vonzását, ha folytonosan világító fényforrás helyett pislogó fényt használnának, ez akár 45 százalékkal is visszavetné a madárhalálok számát – írták a PLoS ONE című internetes tudományos folyóiratban a tanulmány szerzői.

Az ütközéses balesetek 95 százaléka az Észak-Amerika és Közép-, valamint Dél-Amerika között vándorló madárfajokat érinti, amelyek között több védett faj is van – tette hozzá Longcore.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2012/04/28/68-millio-madar-halalat-okozzak-a-kommunikacios-tornyok/

URLs in this post:

[1] LiveScience : http://explorerworld.huwww.livescience.com

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/04/Flying-birds.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.