Két magyar város kapott elismerést az éghajlatvédelemért

Az Európai Klímaszövetség az idén ötödik alkalommal tüntette ki települések és közösségi hálózatok legjobb klímavédelmi projektjeit; az idén kilenc európai ország – köztük Magyarország – összesen húsz projektje kapott klímavédelmi Oscar-díjnak is nevezett elismerést.

A klímastratégiáért és az éghajlatvédelmi beruházásokért odaítélt nemzetközi elismerést két magyar város, Veszprém és Mórahalom vehette át a Bécs melletti Schloss Hofban tartott csütörtöki gálán. A Klímasztár-díjas közösségek beruházásaikkal helyi szinten járulnak hozzá az éghajlatváltozás megfékezéséhez, saját területükön csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a fosszilis energiafelhasználást.

Di Petra Schön, az Alsó-Ausztriai Klímaszövetség regionális vezetője elmondta: az elismeréseket a lakosságszám alapján meghatározott 4 kategóriában ítélték oda, eddig 88 díjat adtak át 2002-óta. A pályázatot az Európai Klímaszövetség írja ki nagyjából kétévente. A Klímasztár-díj azt mutatja, hogy az éghajlatvédelem nem ismer határokat.

Szabó Krisztina, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség nemzeti koordinátora közölte: európai mintára tavaly hirdették meg először Magyarországon a Klímasztár versenyt, akkor a 11 pályázóból három települést (Újszilvás, Veszprém, Mórahalom) díjaztak. Közülük az idén az eszmei értékkel bíró nemzetközi kitüntetést Veszprém és Mórahalom kapta.

Veszprém olyan fejlesztéseket, projekteket mutatott be pályázatában, amelyekkel az önkormányzat hozzájárult az éghajlatváltozás megfékezéséhez – mondta Porga Gyula polgármester. Példaként a megyei jogú város energiastratégiáját, a “Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében” programot, valamint a kerékpárút hálózat fejlesztését említette. Veszprém célul tűzte ki, hogy 2026-ra 25 százalékkal csökkenti szén-dioxid kibocsátását, és energiaigényének 20 százalékát helyben megtermelt, megújuló energiákból kívánja fedezni.

Szűcs Anikó, a mórahalmi önkormányzat képviselőjének tájékoztatása szerint a Csongrád megyei kisvárosban gáz helyett geotermikus energiával fűtik a közintézményeket. Összesen 30 kilométernyi kerékpárutat építettek, és a közvilágítást LED-es égőkkel oldják meg. A településen az ivóvíz minőségének fejlesztésére és a szennyvíztisztító biológiai hatékonyságának növelésére is nagy gondot fordítanak.

Az 1990-ben alakult Klímaszövetségben 18 európai országból több mint 1.600 város, település, civil szervezet működik együtt. A csatlakozók önkéntes célokat vállalnak az éghajlatvédelemért, a többi között 5 évente legalább 10 százalékkal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátásukat.

A Klímasztár 2012 díjat Magyarország mellett Svájc, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Olaszország, Spanyolország, Luxemburg, Németország közösségi projektjei nyerték el.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Földalatti, környezetbarát luxushotel épül Sanghajban
Megépülhet a világ legnagyobb úszó szélerőműve Máltán
Biomasszafűtést tervez a tatabányai erőmű